Oslobodjen Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj je upravo oslobođen, javili su kao hitnu vest pojedini prištinski mediji koji s lica mesta prate sednicu suda u Kolmaru. “Danas je procedura zatvorena, zahtev za ekstradiciju je odbijen, otići ću po pasoš u Strazbur, jer mi je tamo u policiji. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo,” rekao je Haradinaj u prvim izjavama nakon oslobađanja u Kolmaru. Na ulicama kosovskih gradova počelo je slavlje. Kosovski mediji javljaju da se oslobađanje Ramuša Haradinaja proslavlja uz vatromet, ali i pucnjavu.

“Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj je upravo pušten iz francuskog suda u Kolmaru. Suđenje protiv njega u Francuskoj gde mu se sudilo, se upravo završilo,” javila je Gazeta Express.

“Sud u Kolmaru u Francuskoj je doneo odluku da oslobodi bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Predsednik AAK je sada slobodan nakon gotovo četiri meseca od kada je bio pritvoren u Francuskoj, a po poternici iz Srbije. Ovog četvrtka sud u Kolmaru je doneo odluku da Haradinaja ne izruči Srbiji, kao što su to tražile srpske vlasti, već da ga oslobodi,” javio je Klan Kosova.

Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske – na švajcarskom aerodromu u Bazelu, u francuskom delu – a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske. Od tada se nalazio u Strazburu.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KiM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor,Kossev

Comments

Pročitaj još