• Početna>
  • Vesti>

Mirjana Pavlovic medicinska sestra iz Kosovske Mitrovice dobitnica nagrade “Dušica Spasić”

 

Nagradu “Dušica Spasić”, koja se dodeljuje medicinskim sestrama izuzetnih ljudskih i profesionalnih vrednosti, između ostalih dobila je i medicinska sestre Mirjana Pavlović iz kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici .
Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na mladu medicinsku sestru Dušicu Spasić koja je preminula od variole vere, negujući prvog pacijenta obolelog od opake i tada nepoznate bolesti.

Mirjana Pavlović radni vek počela je baš te 1972. godine, u vreme epidemije velikih boginja.Kao mlada medicinska sestra bila je angažovana u timu za variola veru, radila je na terenu, na vakcinaciji stanovništva. Za požrtvovanost na terenu, na zaraženom području, odlikovana je medaljom zasluga za narod.

O tim danima Mirjana priča danas kao da je juče bili, radilo se od jutra do večeri o umoru se nije pričalo zbog toga joj je ova nagrada posebno draga.

“Počela sam da radim za vreme epidemije variola vera i radni vek završavam nagradom koja nosi naziv medicinske sestre koja je umrla negujući pacijente baš od te bolesti”, rekla je Mirjana Pavlovićeva nakon dobijanja prestižnog priznanja.

Nakon 45 godina radnog staža ove godine odlazi u penziju.

Priznanje “Dušica Spasić” je ustanovilo Udruženje medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije, a dodeljuju se dve nagrade jedna za sestru zaposlenu u Srbiji i druga za sestru zaposlenu u Kliničkom centru Srbije.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još