Osnovni sud sutra o Ivanovićevom pritvoru

Sednica sudskog veća na kojoj će se odlučivati o ukidanju ili produženju pritvora lideru Građanske incijative SDP Oliveru Ivanoviću trebalo bi da bude održana sutra u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici.

Apelacioni sud u Prištini odlučio je prošle nedelje da se Ivanoviću ponovi suđenje, nakon što je sud poništio prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora.

Vlada Srbije pružila je Euleksu garancije da će Ivanović biti dostupan pravosudnim organima ukoliko mu se omogući odbrana sa slobode.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u ime Vlade Srbije uputio šefici Euleksa Aleksandri Papadopulo pismo u kojem apeluje da Ivanoviću u ponovljenom sudskom podstupku bude omogućena odbrana sa slobode.

U dopisu se podseća da je Vlada Srbije 10. februara 2014. donela zaključak kojim se pružaju garancije da će Ivanović biti dostupan tokom trajanja krivičnog postupka, o čemu je Euleks tada zvanično obavešten.

Ivanovićeva supruga Milena Popović Ivanović u izjavi za Tanjug podsetila je da je presuda od devet godina poništena i da je Vlada Srbije ponovila garancije zbog čega, kako je ocenila, ne postoji nijedan razuman razlog zbog kojeg Ivanoviću ne bi bila dozvoljena odbrana sa slobode.

“Iskreno se nadam da će Euleks smoći snage i doneti pravnu i pravednu a ne političku odluku”, rekla je Ivanovićeva supruga.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ocenio je da je ponavljanje sudskog postupka pozitivna naznaka da je na Kosovu moguća kvalitetna odbrana, suđenje bez političkog upliva i da veruje da će garancije Vlade Srbije biti dovoljne da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode.

“Verujem da nema nameru da bilo gde beži, jer da je Ivanović planirao da beži sigurno bi otišao mnogo ranije, ne bi čekao bilo kakvo suđenje, kao što su mnogi drugi koji su bili problematični iz regiona otišli”, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, važno je da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode i postoji jedinstven stav srpskih predstavnika što se toga tiče.

“Nadam se da će ipak jedno uvreženo mišljenje da ne postoji nezavisnost pravosuđa na Kosovu biti demantovano na ovom slučaju i da će ovaj čovek moći da ostvari svoja prava i dokaže ono u šta duboko veruje – da je nevin”, o je Stojanović.

Ivanović je bio proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora.

Bio je osuđen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. godine, dok ga je sud oslobodio optužbi za krivična dela iz februara 2000. godine.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, preko osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović se i dalje nalazi u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug, RTS, TV Most

Comments

Pročitaj još