• Početna>
  • Vesti>

Kozarev poručio Editi Tahiri: Priznavanje tzv. Kosova se neće desiti

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev poručio je danas da u Beogradu nema nijednog relevantnog političara koji bi uzeo u razmatranje priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Kako je prenela prištinska štampa, šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri dostavila je prištinskim parlamentarcima dokument u kom se navode uslovi za dalji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a to su priznavanje nezavisnosti, uspostavljanje granice između Srbije i tzv. države Kosovo, ratna odšteta i neintervenisanje Srbije na Kosovu.

Reagujući na ovu izjavu, Kozarev je poručio da se ovaj dokument može smatrati “unilateralnom objavom o prekidu dijaloga” Edite Tahiri.

“Edita Tahiri je ovime javno poručila da je njen uslov za uređivanje međusobnih odnosa Beograda i Prištine priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane Srbije, a to se, dok god u Beogradu imamo vladu koja brine za srpske državne i nacionalne interese, neće dogoditi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Kozarev očekuje da Evropska unija iznese svoj stav da li želi da se sledeća faza dijaloga odvija u ovakvom okviru.

“Beograd je, kao što je to mnogo puta do sada jasno poručeno, spreman da u nastavku dijaloga na statusno neutralan način razgovara o svim temama koje bi  mogle da doprinesu boljem životu građana Kosova i Metohije, a posebno o temama od interesa za položaj srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini. Nadamo se da će nakon ovoga i privremene institucije u Prištini i Evropska unija uvideti koliko je hirovitost Edite Tahiri opasna i štetna za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i srpskog i albanskog naroda”, zaključuje se u saopštenju za javnost.

Comments

Pročitaj još