Sutra postavljanje spomen ploče majoru Milanu Tepiću

Povodom obeležavanja dvadesetpetogodišnjice od pogibije  majora Milana Tepića, u četvrtak 29. septembra, u 11h svečano će biti otkrivena spomen ploča ovom narodnom  heroju, u istoimenoj ulici u Zvečanu.

Milan Tepić (1957-1991), major JNA, iz potkozarskog sela Komlenica. “Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško” govorio je major Milan Tepić.

Jula meseca 1991. major Tepić se našao u centralnom skladištu ubojnih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara. Bio je primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu od ustaša koje su opkolile objekat. Dvadeset i devetog septembra 1991.godine, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe, i tako se pridružio svom davnom sunarodniku, resavskom vojvodi Stevanu Sinđeliću. U određenom času vojnicima je naređeno da se povuku od glavnog objekta – na bezbednu razdaljinu. Ovo naređenje majora Tepića nije poslušao vojnik na odsluženju vojnog roka, Stojadin Mirković, koji je iz oklopnog transportera dejstvovao po neprijatelju sve dok nije bio pogođen protivoklopnim projektilom.

Comments

Pročitaj još