• Početna>
  • Vesti>

Obeležen Dan Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležio je danas svoj dan. Svečanoj akademiji , održanoj na Fakultetu tehničkih nauka prisustvovali su svi dekani fakulteta ovog Univerziteta, rektori partnerskih univerziteta  iz drugih krajeva Srbije, predstavnici Vlade Republike Srbije kao i veliki broj studenata.

Čestitajući Univerzitetu 46 godina uspešnog i kontinuiranog rada, ministar za rad,  boračka i socijalna pitanja  Aleksandar Vulin istakao je da će Vlada Srbije nastaviti da finansira Univerzitet i da će on i nadalje   funkcionisati kao sastavni deo prosvetnog sistema Republike Srbije.

„Bez Univerziteta, život Srba, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, već nigde na Kosovu i Metohiji, ne bi bio moguć.   I zato će Vlada, kao i do sada, nastaviti da podržava, da finansira, da čuva, da brani ovaj univerzitet. Vi se odavde nećete pomeriti“, podvukao je Vulin.

Istu poruku zaposlenima i studentima  na Univerzitetu uputio  je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev..

„Po tom pitanju nema nikakvih ni nagoveštaja ni namera da se bilo šta proemeni. To se odnosi, ne samo na Univerzitet, već na ceo obrazovni sistem – i na osnovno i srednje školstvo. Dakle, nema razloga za zabrinutost“, naglasio je Kozarev.

On je pozvao mlade da studiraju na Prištinskom univerzitetu, ali i da ostanu tu i svoje znanje stave u službu interesa našeg naroda i naše države na Kosovu i Metohiji, jer sada postoje uslova za njihovo radno angažovanje – ne samo u državnim institucijama RS već i u privremenim institucijama samouprave u Prištini i u budućoj Zajednici srpskih opština gde će nam, kako je rekao, tek trebati mladi, stručni kadrovi.

„Došli smo na prag toga da diplome koje su izdate po našem sistemu budu i praktično priznate. Naša poruka mladima  je da uče, da rade, da se trude, da postižu rezultate i da ne razmišljaju o budućnosti van ovih okvira, jer će ovde biti i te kako prilika da se stave u službu interesa našeg naroda i naše države na Kosovu i Metohiji“, istakao je Kozarev.

Čestitajući ovaj dan studentima i zaposlenima na Univerzitetu, rektor Prištinskog univerziteta prof. dr Srećko Milačić istakao da moramo ostati jedinstveni kao i do sada.

„Jedino tako, sa osnaženim Univerzitetom, zajedno sa svojim narodom  možemo se izboriti za svoje ideale. Neka svako od nas ugradi po jedan beočug u mozaik zajedničke strategije  i mi ćemo se izboriti za svoje mesto na ovim prostorima. Dobrodošli na večito srpski univerzitet na ovim prostorima“ istakao je Milačić.

On je napomenuo, da i pored teškoća na koje je Unierzitet nailazio u svom radu, broj studenata zainteresovanih za studeiranje na ovdašnjim fakultetima u prvom upisnom roku,  isti je kao i prethodne godine.

Dan univerziteta kolegama i studentima, čestitao je i prof. dr Dušan Nikolić, rektor novosadskog univerziteta i predsednik Zajednicedržavnih  univerziteta Republike Srbije.

Tradicionalno, na Dan univerziteta, najboljim studentima svih fakulteta, uručene su diplome „Istaknuti student“.

Akademiju je, prigodnim m umetničkim programom upotpunio hor i gudački kamerni orkestar   Fakulteta umetnosti .

Comments

Pročitaj još