• Početna>
  • Vesti>

KM: Prikupljena 21 jedinica krvi u akciji dobrovoljnog davalaštva

Tokom akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, danas je u Kosovskoj Mitrovici prikupljena 21 jedinica krvi.

Akciju su organizovali Studentski parlament Univerziteta u Prištini sa privremneim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Crveni krst Kosovska Mitrovica i Zavod za transfuziju KBC Kosovska Mitrovica.

Crveni krst Kosovska Mitrovica je ovom prilikom uručio plakete “Široko srce” Studentskom parlamentu, kao I Zvonku Petrovići i Zoranu Novokmetu, koji su krv dali 50. put.

Student Stomatologije Aleksandar Šubarić prvi put je dao krv. O svojim motivima kaže:

„Video sam obaveštenje o akciji i rešio sam da dođem, jer mogu nekom da pomognem. Preporučio bih svima da daju krv, jer njima ne škodi, a drugome znači“, kaže Šubarić.

Predsednik Studentskog parlamenta Milan Savić kaže da se ova organizacija, pre svega, bavi studentskim pitanjima, ali da je situacija u okruženju specifična, te da  zahteva i drugačije angažovanje.

„Ovo je malo mesto. Treba da pomažemo jedni drugima kada možemo.  Studenti su ovek tu i oslonac su ovom prostoru. Prošli put smo oborili rekord i prikupili 30 jedinica krvi“, ističe Savić.

Načelnica Zavoda za transfuziju Vesna Milentijević kaže da je odziv odličan.

„Uzeli smo dosta jedinica krvi. Potrebne su nam sve krvne grupe, ali bih izdvojila 0 i A krve grupe“, kaže načelnica.

Sekretar Crvenog krsta Saša Nikolić kaže se Crevni krst pokušava da kroz aktivnosti pomogne rad Zavoda za transfuziju .

„Trudimo se da kroz ove aktivnosti obezbedimo jedan deo potrebne količine krvi. Ljudima treba ukazati da na ovaj način pomažu nekome. Nikada se ne zna kome će i kada zatrebati krv“, kaže Nikolić.

Širom sveta, 14. jun se obeležava Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Comments

Pročitaj još