David Vartabedijan: R’N’R je univerzalni jezik

„Ilustrovani rokenrol vodič“ autora Davida Vartabedijana predstavljena je najmlađim čitaocima večeras u Galeriji „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

Vartabedijan je javnosti poznat kao muzički kritičar, likovni umetnik, strip-crtač, urednik muzičke stranice i ilustrator u  „Politikinom zabavniku“ .

 

Govoreći o nastanku knjige, on ističe da su prvo nastajale ilustracije, a tek nakon njih tekst. ideja je bila da napravi knjigu koja će decu uvesti u svet rokenrola i pružiti im osnovna saznanja o najvećim svetskim izvođačima.

„Napravio  sam je sa idejom da bude neki početak za svako dete. Želeo sam da napravim knjigu kakva nije postojala u doba kada sam ja počinjao da slušam R’N’R. Dakle, napisao sam je za sebe kao dete. U međuvremenu sam napisao mnogo tekstova, odgledao sam mnogo koncerata  i sve mi je to pričinilo puno zadovoljstva, jer sam kroz to pisanje upoznao mnogo ljudi. Shvatio da su to veliki umetnici, i što je najvažnije, da su 80% njih dobri ljudi. Svi mi pričamo jednim jezikom, a to je još uvek R’N’R“, kaže Vartabedijan i za početak svakom detetu preporučuje Elvisa Prislija.

„ Posle njega, slušajte The Ramones , a posle AC/DC, jer  tokom 61 godine koliko R’N’R postoji, to su tri možda najupečatljivija benda“, preneo je zapažanja Vartabedijan najmlađima.

O kvalitetu knjige  „Ilustrovani rokenrol vodič“  govore nagrade za najbolju dečju knjigu, najbolju ilustraciju i najbolje opremljenu knjigu u Herceg Novom, Beogradu i Pirotu. Radost čitanja ove knjige, na sreću, neće osetiti samo deca sa srpskog govornog područja,  jer je knjiga nedavno izašla i na poljskom jeziku, a u planu je objavljivanje i italijanskog, bugarskog i grčkog izdanja.

„To samo potvrđuje moj stav da je rokenrol jedan univerzalni jezik koji svako može da razume i svako može da prihvati. Ova knjiga je možda dovoljan podstrek  da se mlađi zainteresuju za ovaj zvuk kad vide živopisne likove. Mislim da to može da funkcioniše“, kaže autor.

Privlačnim ilustracijama, kratkim pogledom na biografije izvođača i preporukama koje se pesme i albumi ne smeju propustiti, Vartabedijan najmlađe maštovito uvodi u R’N’R svet. Nadamo se da će tamo i ostati.

Comments

Pročitaj još