• Početna>
  • Vesti>

Mogerini: Kosovo mora da formira Zajednicu srpskih opština

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku sigurnosti Federika Mogerini,
prilikom obraćanja Skupštini Kosova u popodnevnim satima, je poručila i da Kosovo mora da formira Zajednicu srpskih opština koja nije paralelna vlada, već koja će se formirati u okviru kosovskih zakona.

„Ja verujem da je dijalog potreban ovde, unutar demokratskih institucija, ali takođe i vani. EU će pomoći na svakom koraku“, kazala je ona.
„Političke razlike neće nestati, i ne trebaju nestati. To je demokratija. Ali, mlada, odgovorna demokratija, ima potrebe za sve partije i sve aktere, da sednu, i da pronađu načine kako ići napred“, poručila je Mogerini.

Ona je takođe rekla da je Kosovu potrebna hrabrost za pomirenjem, volja da prošlost ostavi za sobom, i spremnost da viziju pretvori u konkretna dela.

Mogerini je rekla da je svesna poteškoća u dijalogu sa Srbijom kojim posreduje, i da shvata emocije i strahove, ali je dodala da je napredak u dijalogu napredak celog društva.

„Velika su očekivanja, na svim nivoima, da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira. Znam da je ovo prouzrokovalo velike debate u vašem društvu i ovde, ali, sporazum koji ste postigli nakon dugih i teških pregovora, je solidan. Zajednica neće biti paralelna vlada unutar Kosova i neće usvajati zakone. Formiraće se na osnovu postojećin zakonskih okvira Kosova, u sklopu sa odlukom Ustavnog suda“, rekla je ona.

Kako je dodala, integritet Kosova nije ugrožen, već će Zajednica ojačati i osnažiti Kosovo tako što će u potpunosti integrisati srpsku zajednicu u društvo i biće korak napred za jače Kosovo.

Ona se takođe osvrnula i na to da niko nije imun od radikalizacije, te da je uspeh u borbi protiv ove pojave moguć samo dobrom saradnjom svih.

Govor je privela kraju rečima „Kosovo je Evropa, Kosovo ne treba postati Evropa, već je ono Evropa. I to je istina za ceo region Balkana. Jer geografija i istorija nisu upitne“, na šta je dobila aplauz.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još