Održana opštinska smotra “Pesniče naroda mog”

Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“održana je danas u Mitrovačkom dvoru. Učenici osnovnih I srednjih škola iz Kosovske Mitrovice takmičili su se u tri starosne kategorije, a 11 najboljih plasiralo se na okružnu smotru.

U najmlađoj kategoriji prvo mesto osvojila je  Jovana Jovanović  iz OŠ “Sveti Sava” , drugo mesto Vuk Miletić, učenik  OŠ “Sveti Sava”, a  treće mesto Slavica Radenković iz OŠ “Branko Radičević”.

U kategoriji srednjeg uzrasta, prvo mesto osvojila je Edina Jakupi, učenica OŠ “Branko Radičević”, drugo mesto Andrea Marković iz OŠ “Sveti Sava” , dok je treće mesto osvojio Aleksandar Kasalović iz OŠ “Brano Radičević”.

U starijoj kategoriji prvo mesto je osvojio učenik  Ekonomsko – trgovinske školeNikola Stefanović, drugo mesto Nikolija Galjak iz Gimnazije, treće mesto Marija Virijević iz Ekonomsko – trgovinske škole,  četvrto mesto Mihailo Radičević iz Gimnazije, dok je peto mesto osvojio Andrija Jeftić iz Gimnazije.

Odluku je doneo žiri u sastavu: direktorka Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” Olivera Stević, glumica Jelena Orlović  i pesnik Milan Mihajlović.

ihajlović kaže da se u donosu na prethodne godine vidi veliki pomak u celokupnom nastupu takmičara.

“Napredak se vidi u nastupu, izlazak na scenu, izgovaranju poezije… To je ono što raduje. Kriterijumi su takvi, da uvek ima nezadovoljnih, ali mislim das mo bili krajnje realni. Žiri je pokušao dad a svoj doprinos ovoj manifestaciji, koja nema za cilj da se osvoji prvo mesto, nego da se čuva poezija, jezik I kultura uopšte”, rekao je Mihajlović.

On je pohvalio organizatore, koji su smanjili broj takmičara, I istakao da je zbog te odluke ove godine bilo više kvalitetnih recitatora.

Slavica Radenković  sa “Pesmom za mame I tate” osvojila je treće mesto u najmlađoj kategoriji.

“Spremala sam se dvadesetak dana. Pomogli su mi mama, tata I tetka. Mnogo sam srećna što sam prošla. Idem dalje, I ako prođem – super. A ako ne prođem, isto – super”, kaže Slavica.

Marija Virijević, recitovala je pesmu “Ti koji imaš ruke nevinije od mojih” Vesne Parun.

“Spremala sam se desetak dana I nisam očekivala prolazak, jer je konkurencija bila jaka. Pesma je bila odgovarajuća, svidela se I profesorki I meni, a mislim da se svidela I žiriju”, rekla je Marija.

Jedanaest najboljih recitatora se plasiralo na Okružnu smotru, koja će se održati 23. aprila u Kosovskoj Mitrovici.

Pored proglašenja najboljih recitatora, danas su u uručene nagrade učenicima čiji su radovi proglašeni pobedničkim na konkursu “Ljubav nije samo reč”.

Četrdset osmu smotru recitatora Kosovske Mitrovice organizovala je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge u saradnji sa Gradskom bibliotekom“Vuk Karadžić“, pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

 

Comments

Pročitaj još