Broj vakcinisane dece u Zvečanu zadovoljavajući

Broj vakcinisane dece na području opštine Zvečan je zadovoljavajući u poređenju sa većim gradovima u centralnoj Srbiji gde se zdravstvene ustanove suočavaju sa sve većim bojkotom ove zakonom propisane obaveze, kažu u Domu zdravlja Zvečan. Specijalista pedijatrije dr Sanja Novokmet kaže za program Radio Kosovske Mitrovice da su navodi o eventualnoj povezanosti MMR vakcine sa pojavom autizma kod dece neosnovani i nedokazani te da je vakcinacija dece ne samo  preporuka već i zakonska obaveza. „ Ukoliko se ikada dokaže da je vakcina MMR (male boginje,rubeole i zauške) povezana sa bilo kojom od bolesti, sigurno je da će se reagovati. Zasad, nema dokaza da je tako. Prema mom mišljenju, neodgovorno je ne vakcinisati dete. Podsećam da, roditelji koji neće da vakcinišu decu, sami jesu zaštićeni vakcinom protiv tih bolesti“, kaže dr Novokmet.

Kada je reč o virusnim prehladama,  naša sagovornica kaže da ima dosta dece sa povišenom temperaturom ali da je to uobičajeno za ovo doba godine koje karakterišu velika temperaturna kolebanja.

U pedijatrijskoj ambulanti zvečanskog Doma zdravlja od decembra prošle godine, dva pedijatra rade u dve smene, tako da je lekar deci na raspolaganju od 7   do 20 i 30h i subotom  od 7 do 14h.

Comments

Pročitaj još