• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Upravljački tim će predstaviti nacrt, želimo ZSO po postojećem modelu

Foto: Tanjug

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da statut Zajednice srpskih opština mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.

“Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak”, rekao je Lajčak za hrvatsku novinsku agenciju Hina, prenosi RTS.

Istakao je da je ovo prvi put da će se videti rad Upravljačkog tima koji se sastoji od četiri osobe stacionirane na Kosovu i Metohiji, koje je formalno angažovala vlada u Prištini, ali su ih predložile opštine s većinskim srpskim stanovništvom. 

Ponovio je da EU ne želi da stvori ZSO po modelu koji ranije u svetu nije testiran, već po uzoru na neki od postojećih evropskih modela.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je na putu za Brisel, da će večerašnji sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu biti težak i da su „protiv nas svi veliki na Zapadu“.

Ipak, poručuje “na našoj strani su pravo i pravda”.

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou nastavlja se danas u Briselu razgovorima u kojima će učestvovati predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti, kao i predstavnici Evropske unije.

Tema razgovora u Briselu, kako je saopšteno, biće nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Zajednički sastanak Vučića, Kurtija, visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka očekuje se da će početi u 18.00 časova.

Comments

Pročitaj još