CIK objavio konačne rezultate izbora na severu KiM

Foto: Radio Mitrovica sever

Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih lokalnih izbora, održanih u nedelju u četiri opštine na Severu Kosova. Konačni rezultati samo su potvrdili preliminarne – da su Severnoj Mitrovici i Leposaviću pobedili kandidati Pokreta Samoopredeljenje, a u Zvečanu i Zubinom Potoku kandidati PDK. CIK je objavio i rezultate za skupštine opština Leposavić i Zvečan.

I prema današnjim konačnim rezultatima u Leposaviću, Ljuljzim Hetemi iz Samoopredeljenja dobio je najveći broj glasova – 100 ili 73,5 odsto, a Aljbuljena Behljulji -Hetemi iz PDK – 34 glasa ili 25 odsto.

Aleksandar Jablanović – Partija kosovskih Srba je, iako je odustao od trke, dobio dva glasa.

Samoopredeljenje i prema ovim rezultatima vodi u Severnoj Mitrovici. Erden Atić je osvojio 553 glasa ili 66,9 odsto.

Posle njega je kandidat iz PDK Tauljant Keljmendi koji je dobio 193 glasa ili 23,4 odsto, a potom Betim Osmani iz GI „Mitrovica“ sa 80 glasova ili 9,7 odsto.

U Zubinom Potoku je potvrđena pobeda Izmira Zećirija iz PDK, za kog je glasalo njih 197 ili 52,2 odsto. Pokazalo se da je za samo 17 glasova više pobedio kandidata iz Samoopredeljenja, Flatrona Hasanija koji je imao 180 glasova ili 47,7 odsto.

Kandidat iz PDK je gradonačelnik i u Zvečanu – Iljir Peci. Dobio je 114 glasova ili 59 odsto, a na drugom mestu je Fetah Peci iz Samoopredeljenja sa 72 glasa ili 37,3 odsto.

Konačni rezultati pokazali su da je jedina srpska učesnica na ovim izborima, Slađana Pantović dobila dva glasa više nego prema preliminarnim – sedam glasova ili 3,6 odsto.

Skupštine opština Leposavić i Zvečan

Osim za gradonačelnike, CIK je danas objavio i rezultate za skupštine opština u Leposaviću i Zvečanu.

U Leposaviću, Samoopredeljenje je dobilo 85 glasova ili 77,3 odsto, a u skupštini ove opštine imaće 15 mesta.

PDK je u ovoj opštini dobila samo dva mesta sa 21 glasom, a dva mesta u skupštini imaće i Partija kosovskih Srba, koja je od izbora, podsetimo, odustala.

Sa druge strane, PDK će imati većinu sa 11 mesta u opštini Zvečan nakon što je dobio 60,1 odsto ili 93 glasa, dok će Samoopredeljenje imati osam mesta u skupštini ove opštine sa 65 glasova.

Vanredni lokalni izbori koji su u nedelju održani u sve četiri opštine na Severu, usledili su kao posledica masovnog izlaska Srba iz institucija novembra prošle godine, uključujući i iz lokalnih samouprava.

Srpska lista, ali i Srbi koji čine većinsko stanovništvo u ove četiri opštine – izbore su bojkotovali.

Na njima je, nakon što Partija kosovskih Srba samo dva dana uoči održavanja odustala, učestvovala samo jedna srpska kandidatkinja i to za opštinu Zvečan.

Ta opština, ali i Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica juče su, tako, dobili nove gradonačelnike – dvojicu iz Samoopredeljenja i dvojicu iz stranke PDK.

Iako jednom odlagani zbog procene bezbednosti, ceo izborni proces u nedelju protekao je mirno i bez incidenata.

Comments

Pročitaj još