• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje godišnjice NATO agresije u Kosovskoj Mitrovici: Sabrani u nepristajanju na zaborav, gubitak ponosa i dostojanstva

Foto: Radio Mitrovica sever

Osvećenjem spomen obeležja na Trgu braće Milić, polaganjem venaca i umetničkim iskazom, u Kosovskoj Mitrovici obeležena je 24. godišnjica od NATO agresije.

Program obeležavanja počeo je himnom „Bože pravde“ u izvođenju Crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice.

Čin osvećenja spomen obeležja braći Milić, koji su jedni od brojnih žrtava 78-dnevne NATO agresije, obavilo je sveštenstvo Hrama Svetog Dimitrija

Vence su kod spomen obeležja na Trgu braće Milić položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić, predstavnici Srpske liste i predstavnici SUBNOR-a.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je u svom obraćanju prisutnima poručio da više od dve decenije ne možemo da se pomirimo sa sudbinom i istinom, kao i da ni u jednom ratu nema pobednika.

 „Pre 24. godine u večernjim satima nebo iznad Jugoslavije su zahuktali avioni NATO-a, nadletali potencijalne ciljeve i ostavljali trag za sobom. Više od dve decenije, mi ne možemo da prebrojimo žrtve „Milosrdnog anđela“, niti da se pomirimo sa istinom da se sudbina kidnapovanih i nestalih još uvek ne zna, da su ognjišta zarasla u korov, da su grobovi naših junaka pregaženi. Ni u jednom ratu nema pobednika niti gubitnika, postoji samo uništenje. Nisu birali koga će pogoditi, nisu birali ni uzrast, ni pol, ni nacionalnost. Iza toga ostale su ruševine, patnja i žrtve. Među poginulima, našli su se i najbespomoćniji pripadnici zajednice, naša deca. Danas stojimo ispred isprepletena tri božura, iz kojih i dan danas kaplju krv i suze braće Milić i njihove majke Nade, u koju su upleteni svi njihovi osmesi, radosti, tuge i prve ljubavi, a potom i silom ugašena mladost. Njihov podvig u nama će živeti, i obavezuje nas da ćemo negovati kulturu sećanja i nikada ih nećemo zaboraviti“ rekao je Spirić.

Kako je Spirić dodao, naša misija i obaveza je da se sećamo svih stradalih u NATO agresiji.

„U NATO statistici su ugaženi mladi životi i oni se vode kao kolateralna šteta. Mislim da je ovaj izraz najgori od svih izraza, koje smo naučili. Naša misija i obaveza je da se setimo svih stradalih u NATO agresiji, ne smemo zaboraviti nijednu njihovu prolivenu kap krvi, suzu i ranu, a uz pomoć države Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao simbol našeg opstanka i ostanka, mi ćemo sačuvati naše zastave i naše Kosovo i Metohiju“ rekao je on.

Svesrdnu finansijsku pomoć u izradi i podizanju spomen obeležja „Kosovski božur“ na Trgu braće Milić pružila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, potvrđujući da na taj način brine o svom narodu na Kosovu i Metohiji ali i da neguje kulturu sećanja na zločine prema srpskom narodu i čuvanju uspomena na svoje junake, koji su nesebično položili živote za prag i kolevku svoje otadžbine. U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju pristunima se obratio zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić.

„Danas se navršava 24. godine od agresije NATO pakta nad Srbijom, tadašnjom SRJ Jugoslavijom. Ona je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohije. Odluka je doneta prvi put u istoriji bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Tokom bombardovanja 19 zemalja NATO Alijanse i ratnih dejstava započetih 24. marta 1999. godine, ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece, 1031 pripadnik bezbednosnih snaga, vojnika i policajaca, ranjeno 6.000 civila od toga 2700 dece, kao i 5137 vojnika i polcijaca, dok se 25 osoba i danas ovdi kao nestalo. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica NATo agresije nije našao na meti. Nato je izvršio 2.300 udara i bacio 22.000 tona projektila, među kojima i 37.000 zabranjenih kasetnih bombi. Lansirao je 1.300 krstarećih raketa, i onih punjenih osiromašenim uranijumom. Pod bombama je uništeno 25.000 stambenih objekata i onesposobljeno 470 km puteva“ naveo je Tajić.

Kako je istakao, u Prištini danas nema 50.000 Srba koliko ih je bilo tada, u Peći nema 20.000 Srba a ni u Prizrenu 12.000 Srba. Preko 230.000 izbeglih građana se i dan danas nije vratilo na Kosovo i Metohiju.

„Povodi i izgovori, koji su se pokazali kao lažni, a korišćeni su za povod za bombardovanje, nisu izdržali test vremena. Sa žaljenjem konstatujemo da međunarodna zajednica nikada nije osudila NATO agresiju na jednu suverenu zemlju i bombardovanje sa ogromnim brojem posledicama i velikim brojem žrtava. To ćutanje traje 24 godine. Stradani civili su samo greška. Sa užasom se prisećamo „kolateralnih šteta“ u ime takozvane humanitarne intervencije. Niko nije odgovarao za zločine. Za nas oni nikada neće biti greška niti će otići u zaborav“ rekao je Tajić.

Sa posebnim pijetetom sabrali smo se danas oko ova dva spomen obeležja, simbola stradanja srpskog naroda, da odamo počast svim nevinim srpskim žrtvama, koji su položili svoj život na oltar otadžbine, kako civilima tako i našim junacima vojnicima, policajcima, herojima Košara, Prizrena, Kosovske Mitrovice, dodao je.

„Danas se sa ponosom sećamo svog otpora u neravnopravnoj borbi. Krajni cilj NATO bombardovanja, da Srbi više ne budu na Kosovu i Metohiji, nije i neće biti ostvaren. Naprotiv, tu smo, jednodušno na okupu, sabrani u našem nepristajanju na zaborav, na gubitak ponosa i dostojanstva, nepristajanju da se izvinjavamo za svoju ubijenu decu“ kazao je Tajić.

Tajić je istakao da veliko prisustvo okupljenih potvrđuje da naši heroji nisu zaboravljeni i da je ovo mesto sećanja za sve postradale u NATO agresiji.

„Njihova žrtva mora da služi kao vodilja za sva buduća pokolenja, da se nikada ne bi ponovilo. Na nama ostaje da njihov podvig živi. Neka im je večna slava i hvala“ rekao je Tajić.

Nakon prigodnog umetničkog prikaza, na spomen obeležje „Istina“ vence su položili predsednik SUBNOR-a Slobodan Bogićević, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Vučina Janković, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i predstavnici Srpske liste.

Bogićević je tom prilikom kazao da su danas okupljeni kako bi odali poštu i zahvalnost svim borcima, koji su položili svoje mlade živote u odbrani svoje zemlje i naroda.

„Ovom prilikom želimo da se podsetimo i ne zaboravimo 24. godišnjicu napada NATO alijanse, protiv Srbije, koja je bila brutalna i sramna agresija. U večernjim satima, najjači vojni savez, sastavljen od 19 država je svojim oružjem iz vazduha napao SR Jugoslaviju. Zašto je poveden taj mali svetski rat, protiv slobodarske Srbije, lagali su i varali svetsko mnjenje, sa izgovorom da se na Kosovu i Metohiji dešavala humanitarna katastrofa“ rekao je Bogićević.

Povodom današnjeg obeležavanja organizovan je umetnički iskaz, u kojem su učestvovali glumica Jasmina Stoiljković i Filip Paprić sa Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. U programu je učestvovao i Crkveni hor „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice.

Comments

Pročitaj još