• Početna>
  • Vesti>

Državna ceremonija u Somboru i pomen žrtvama NATO agresije; Vučić: Pre 24 godine umrlo međunarodno pravo

RTS

Državnom ceremonijom na Trgu Svetog Đorđa u Somboru obeležena je 24. godišnjica početka bombardovanja, a patrijarh Porfirije održao je pomen stradalima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pre 24 godine umrlo međunarodno pravo, ali i poručio da slobodarski duh nikada nije slomljen. Sombor je ove godine izabran za grad u kome se održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pre 24 godine konačno umrlo savremeno međunarodno pravo.

“I to vam zvuči kao nevažna birokratska rečenica. Nije. To je mnogo više od toga. Od tada više ništa što se u svetu događa ne može da bude gore od onoga što su oni učinili jednoj maloj zemlji, koja je bila kriva samo zato što je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i kao takva nije se dopadala onima koji su 1989, 1990. srušili stari i stvorili novi poredak u kome se samo oni pitaju“, naveo je Vučić.

Rekao je i da su razrušili mnogo veće zemlje od Jugoslavije, a da je na Srbiju došao red jer nije htela da ih prati.

Vučić je rekao da je danas čitao naslovne strane tadašnjih svetskih časopisa u kojima je navođeno da je to bio sukob varvarstva i civilizacije, kao i da du davali “nemušta objašnjenja u kojima su govorili da se bore protiv onih koji izazivaju humanitarnu katastrofu“.

Predsednik Srbije je reč genocid koji je korišćen tada kao opravdanje za agresiju u osnovi mora da ima postojanje namere da se uništi neki narod.

“Izmislili su sve, nije ga nikada bilo osim kod albanskih poslušnika. Vi ste naoružavali odmetničke grupe u jednoj suverenoj zemlji koja ni pedljom nije kročila na teritoriju neke druge zemlje. Kada niste dobili odobrenje UN onda ste rekli, a zašta nam je potrebno, mi ćemo to sami, nas 19 velikih, najačih i najmoćnijih. I napašćemo malu slobodnu i slobodarsku Srbiju. I naučićemo ih pameti jednom i zauvek. Prošlo je 24 godine, kidali ste nam delove teritorije, ubijali nam decu, civile, vojnike i policajce. Ko vam je to pravo dao. Je li naš vojnik išao u Masačusets ili Anadoliju da ubija nekoga, je li on napao nekoga ili je išao na svoju dužnost. I jeste li nas naučili pameti, prkosni i slobodarski duh lomili ste i lomili, ali ga nikada niste slomili”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je poručio da daje sve od sebe kako bi se sačuvao mir.

“Nije mi niko pomutio razum, nije mi niko pomračio pamet, nisam postao nikakav izdajnik. Moje je samo da kroz iglene uši provučemo našu zemlju, da ova suluda vremena u kojima ni sa kim ne možete racionalno da razgovarate u svetu, mnogi govore o miru, ali ne govore o miru, ne čujete reč mir jer je zabranjena, samo da bude pobeda nad drugim, ili da neko bude poražen, niko o miru da govori neće“, rekao je Vučić.

Agresija je, kaže, pokrenuta iz dva razloga: Da pokažu da su najjači i da mogu sve, a drugi da nam otmu Kosovo i Metohiju.

“Nemojte da izmišljaju priče i razloge, danas je na KiM više Albanaca nego tada, samo Srba je trostruko manje i baš ih briga što Srba nema, onih 40.000 u Prištini i što je opustela, što u Peći nema Srba, što ih gotovo nema u Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu. Ne tiče ih se, samo da dobiju opravdanje za sve što su učinili“, rekao je Vučić.

Naveo je da ljudi koji su se danas okupili na trgu u Somboru nisu došli da oplakuju stradale već da kažu: “Rušili ste nas i rušili, lomili nam i kičmu i vrat, ubijali decu, ali niste nas ubili, živeće ovaj narod uprkos vašim pokušajima, nećete je slomiti“.

Patrijarh Porfirije: Čitavom svetu najpotrebniji je mir

Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja, nakon čega je rekao da je bila reč o “najnesrazmernijem sukobu otkad je sveta i veka”.

“U istim ovim ranim večernjim satima pala je prva bomba. Svi znamo kada su počela prva razaranja naše voljene otadzbine, naše prirode, naše imovine i naših života. Ubijen je prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, ali i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, svest o tome da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kako mu najviše odgovara”, naveo je patrijarh Porfirije.

Istakao je da u Evropi traje vojni sukob koji preti da u svoj vrtlog uvuče čitav svet.

“Molimo se da se tamo gde se vodi rat, prestane oružje koje seje smrt i proliva nedužnu krv”, poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije rekao je da bi neki hteli da i naš narod ponovo, preko reda gurnu u sukobe.

“Drugi pak, ne shvataju da je hrišćanski Bog – Bog ljubavi i mira, a da crkva živi i svedoči mir, oni zahtevaju od crkve da svojim stavovima i izjavama da pokriće onima koji bi da nas gurnu u međuosbne nesporazume, ratovi i sukobe. Ponoviću ono što sam bezbroj puta govorio i ono što mi ovde sabrani mislimo, poslanje crkve je da na svaki način, pre svega molitvom i verom u Hrista, crpe snagu i silom mira Hristovog izgrađuje mir i poverenje među ljudima i narodima”, rekao je patrijarh Porfirije.

Comments

Pročitaj još