„Internet nije mesto gde se deca zabavljaju“

Foto Radio Mitrovica sever

Predavanje na temu digitalnog nasilja, za učenike Osnovne škole “Sveti Sava”, održano je u Mitrovačkom dvoru. To je bila jedna od tri prezentacije , namenjene učenicima i roditeljima.

Prezentaciju pod nazivom “Bezbednost dece na internetu”, pripremile su Emina Beković i Sandra Bakić, edukatorke Nacionalnog kontakt centra Ministarstva informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije.

Cilj njihovog današnjeg obraćanja deci jeste da im ukažu na to da digitalni svet nema samo dobre strane, da postoje mnogobrojne opasnosti koje tamo vrebaju, kao i na koje načine se mogu zaštiti, te kome se obratiti i prijaviti nasilje na internetu.

Jedna od dve edukatorke, Emina Beković, kazala je da internet nije mesto gde se deca zabavljaju, već se u tom virtuelnom prostoru dešavaju zloupotrebe poput pedofilije, pornografije, ucena, pretnji itd.

„Nažalost, naša deca jesu digitalno vešta, ali nisu digitalno pismena – u smislu da nije imao ko da ih nauči da se zaštite, odnosno da postoje neke opasnosti i zloupotrebe. Roditelji i mi smo priučeni, nismo rasli u tom digitalnom svetu, zato je jako bitno da se roditelji edukuju i da shvate šta sve postoji na internetu“, objasnila je.

Beković je naglasila da decu treba naučiti kako da pravilno i bezbedno koriste digitalne tehnologije.

Kada je reč o prevenciji, Beković je istakla da je država Srbija prepoznala problem i da postoji besplatan broj telefona 19833 na koji se deca mogu javiti za pomoć, kao i sajt pametnoibezbedno.gov.rs.

„Mi smo i na svim društvenim mrežama, kako bismo deci bili pristupačniji, tu smo da nam se jave i zatraže pomoć“, poručila je Beković.

Jedan od načina podizanja svesti roditelja i dece, jeste upoznavanje naših najmlađih sa digitalnim svetom odmah na početku školovanja, dodala je.

Pomoćnik direktora Kulturnog centra “Dragica Žarković”, Vasilije Lanjin, istakao je da digitalno nasilje jeste obeležje današnjeg vremena i da na internetu ne postoje ograničenja.

„Naši edukatori su danas o tome govorili kako za decu, tako i za roditelje. Nadam se da će im ovo predavanje pomoći u daljem životu, da će moći da prepoznaju nasilnika i nasilje koje se vrši nad njima na internetu“, rekao je on.

Pomenuti obrazovni sadržaj biće prikazan na istom mestu u 14 časova i učenicima OŠ “Branko Radičević”, a potom i zainteresovanim roditeljima u 18 sati.

Današnji događaj organizovao je Kulturni centar “Dragica Žarković”, a pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još