• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje godišnjice martovskog pogroma u Gračanici

Foto: Dom kulture Gračanica

Sutra se navršava devetnaest godina od Pogroma na Kosovu i Metohiji u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih celina i nematerijalne baštine.

Već osam godina se organizuje Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. Slikari: Biljana Vuković, Ana Bulatović, Jelena Milošević, Ivan Karafilovski, Vlatka Milenković, Ljiljana Glišović i Lojze Kalinšek stvarali su i ostavili vredna umetnička dela inspirisana obnovom, Prizrenom, Svetim Arhangelima i njegovim nasleđem, kulturom i duhovnom istorijom Kosova i Metohije.

U 11 časova u manastiru Gračanica biće služen parastos stradalima. U 11:30h je polaganje cveća ispred umetničke instalacije “Missing”.

U 11:45h biće otvorena izložba sa likovne kolonije “Jesen u Prizrenu” 2022″, nakon čega će u 12h biti održana akademija posvećena pogromu.

Na otvaranju izložbe i akademiji će učestvovati: Predstavnici Eparhije raško–prizrenske i kosovsko-metohijske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, predstavnici lokalnih samouprava i Udruženja porodica „Kosmetski stradalnici“, učesnici Likovne kolonije, Ansambl „Venac“, Hor prizrenske bogoslovije, glumac Narodnog pozorišta Priština Nebojša Đorđević, Škola baleta „Gračanica“.

Organizatori događaja su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Dom kulture „Gračanica“, Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, Udruženje porodica „Kosmetski stradalnici“.

Comments

Pročitaj još