• Početna>
  • Vesti>

Direktorici KoSSev-a druga nagrada za priču o životu u Cernici, novac će dati porodici sa osmoro dece i devetim na putu u Koretištu

Foto KoSSev

Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je danas Medijske nagrade za 2022. godinu. Među dobitnicima našao se i KoSSev portal, odnosno direktorica, Nevenka Medić. Celokupan novčani iznos od 500 evra biće doniran porodici Savić iz Koretišta, sa osmoro dece i devetim na putu, a čiji je otac teško oboleo. 

Nagrada Inicijative za mirne promene deo je projekta „Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj“, koji je inače podržao Britanski fond za sukobe, stabilnost i sigurnost.

Nagrade su dodeljene na osnovu dva raspisana konkursa, odnosno za medije koji izveštavaju na srpskom i na albanskom jeziku. Odlučivala su takođe dva žirija – jedan u Beogradu, a drugi u Prištini.

Žiri u Beogradu činili su Jelena Obućina, Tamara Skrozza i Milivoje Mihajlović. Žiri koji je odlučivao o sadržaju na albanskom jeziku u Prištini činili su Violeta Hiseni Keljmendi, Violeta Oroši i doktor Ismet Hajdari.

Dodeljivale su se nagrade u dve kategorije, odnosno za pisano novinarstvo i audio-video forme.

Nevenka Medić je na ovom regionalnom medijskom takmičenu uručeno priznanje za 2. mesto u kategoriji audio-vizuelni format.

Nagrađena je za reportažu o životu Srba u Cernici, multietničkom selu u okolini Gnjilana, koja je nastala u sklopu serijala pod nazivom” Kako si komšija?”, a uz donatorsku podršku UNMIK-a.

Reč je o prvoj od osam reportaža u okviru ovog serijala koji je realizovan prošle godine i koji se bavio životom manjinskih zajednica u okruženju na Kosovu.

Svečanosti dodele medijskih nagrada za 2022. godinu takođe su istovremeno održana u dva grada – u beogradskom Medija centru, a druga ceremonija u Prištini u kafe/biblioteci “Dit’e’Nat”.

Uz donatorsku podršku UNMIK-a, KoSSev je 2022. obilazio srpsku, albansku, bošnjačku, romsku i goransku zajednicu širom Kosova, u sredinama gde su oni manjina i izveštavao o njihovom životu.

Nagrađena emisija ticala se života Srba u Cernici, u kojoj su Srbi u znatnoj manjini, posebno nakon rata.

Srbi u mestašcu nadomak Gnjilana nose teške ožiljke u prvim poratnim godinama kada je došlo do civilnih žrtava uključujući i decu. Oni danas opstaju i trude se da sa komšijama Albancima održe dobre odnose.

Nakon što je žiri iz Beograda obrazložio nagradu, Medić je kazala da je serijal „Kako si komšija“ imao za cilj da posvedoči o životu zajednica na Kosovu.

„Kroz ovih osam reportaža pokazali smo da u kosovskom društvu postoje one zajednice koje i dalje žive u okruženju, pa čak i većinske albanske zajednice. Kroz naš serijal smo obradili život Albanaca u dva mesta u Zvečanu – Lipa i Žaž“, kazala je Medić.

Ona je objasnila da je ona idejni tvorac serijala i organizator, a da su na emisijama radila tri novinarske ekipe. Novinarka koja je radila priču o Cernici je Milena Maksimović i kamermani Nikola Milosavljević i Vladislav Ćup, inače ekipa portala Gracanicaonline.

Ceremoniji dodele nagrade prisustvovala je i sama Milena Maksimović, koja je osim Cernice realizovala još tri od ukupno osam reportaža.

Maksimović je kazala da je priča o životu u Cernici teška samo po sebi, jer govori o žrtvama, ali i da, sa druge strane, odiše pozitivizmom. Kaže da priča šalje divnu poruku ali i pouku o životu i suživotu na Kosovu.

„Vidite Lazara koji je izgubio brata koji je imao četiri godine, međutim, Lazar ostaje u toj Cernici i tamo planira svoj život. On govori kako će se ožežniti tu u narednom periodu i kako to nestrpljivo čeka. Imate jednu školu koja zapravo i ne liči na školu, a tek kada uđete unutra vidite da je tu jedan đak, jedan nastavnik i direktor. Oduševljeno priča o njihovim uspesima i kaže da nigde u svetu nećete naći da jedan nastavnik posvećuje toliko pažnje jednom detetu“, rekla je Maksimović.

Comments

Pročitaj još