• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Moji savetnici i ministri razmatraju 15 modela za Zajednicu koje je ponudio Lajčak

Foto: Kim

Smatram da su 15 modela, koje nam je ponudio specijalni izaslanik EU, Miroslav Lajčak, modeli iz kojih možemo uzeti elemente da kod nas, ne samo ljudska prava, već i prava nacionalnih manjina budu na pravom nivou, poručio je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Da se na njegovom stolu nalazi 15 različitih modela, već postojećih evropskih, koji mogu da posluže kao inspiracija za sprovođenje sporazuma iz 2013. i 2015. godine, odnosno za Zajednicu srpskih opština – potvrdio je sam Lajčak u intervjuu za portal KoSSev tokom svog boravka Prištini u petak.

„Za one koji se plaše da će modeli dovesti do disfunkcionalnosti, nijedan od ovih modela nije stvorio disfunkcionalnost, naprotiv, doveli su do veće transparentnosti, većeg poverenja među zajednicama. Zato verujemo da treba da crpimo inspiraciju iz evropskih modela, a ne da pokušavamo da stvorimo nešto što nikada nigde nije testirano i za šta ne znamo kako će da funkcioniše“, kazao je on.

Kurti danas potvrđuje da njegovi savetnici i neki od ministara razmatraju tih 15 modela za Zajednicu.

„Modeli koje je predstavio evropski izaslanik Lajčak su različita rešenja za nacionalne manjine u zemljama EU i ukupno ih je 15 dobro poznatih. Nisam ih spominjao da ne ugrozim ili zaboravim neki deo, ali u zemljama EU se zna da pored većinskog stanovništva, postoji i manjina. Pomenuto je 15 takvih slučajeva, neki su noviji, a neki su stariji i pre postojanja Evropske unije“, kazao je danas Kurti nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju škole u Kamenici, a prenosi Koha.

Kaže da se njegovi savetnici i neki od ministara bave tim modelima, a kako bi se videlo šta je najbolje.

„Naravno, ustavnost, zakonitost, ravnopravnost, funkcionisanje države su nešto oko čega nikada ne pravimo kompromise“, ponovio je i danas.

U subotu će se sastati sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, u Ohridu. Kaže da će tek uoči tog sastanka biti poznat dnevni red i tačke o kojima će se razgovarati u okviru plana implementacije, potvrđuje sada i Kurti, „već dogovorenog sporazuma“.

„Pre subote ćemo znati dnevni red i sadržajne tačke o čemu će se tamo razgovarati u okviru rasprave o planu implementacije već dogovorenog sporazuma po evropskom predlogu, ne menjajući ništa“, kazao je Kurti.

Comments

Pročitaj još