• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici Srpske liste sa Lajčakom o formiranju ZSO i preduslovima za dalju normalizaciju odnosa

Foto: Srpska lista

Predstavnici Srpske liste sastali su se danas u Prištini sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, sa kojim su razgovarali o formiranju ZSO, zaštiti kolektivnih i pojedinačnih prava srpskog naroda kao preduslovima za dalju normalizaciju odnosa kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se srpski narod svakodnevno susreće, saopšteno je iz Srpske liste.

Čelnici Srpske liste posebno su pred specijalnim predstavnikom podvukli da je neophodno formirati Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine čiji je garant sprovođenja upravo EU.

Oni su dobili uveravanja da svi prethodno postignuti sporazumi moraju da se poštuju i da EU ostaje posvećena tom pitanju, a da sve ostale interpretacije koje su se pojavile u javnosti nisu utemeljene.

Tokom razgovora, predsednik i potpredsednici Srpske liste su svom sagovorniku preneli zabrinutost srpskog naroda zbog protivpravnih hapšenja i procesuiranja Srba kojima se bez dokaza i suđenja presuđuje u javnosti.

Oni su specijalnom predstavniku posebno skrenuli pažnju na učestale napade na Srbe, otimanje srpske zemlje kako bi Priština na njoj gradila svoje nelegalne baze na severu Kosova, te protivpravno prisustvo specijalnih jedinica iz Prištine na severu pokrajine koji tu nemaju šta da traže ni po jednoj tački sporazuma.

Comments

Pročitaj još