• Početna>
  • Vesti>

Šutanovac: Sporazumom za KiM dobijamo mir za sve koji žive na tom prostoru

Foto FoNet

Svima kojima nije jasno šta se dobija sporazumom Beograda i Prištine, predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac poručuje da se dobija mir za sve koji žive na KiM. “Sve zemlje EU su prihvatile taj plan, pa i one koje nisu priznale Kosovo i to neće ni učiniti. Iz Španije i sa Kipra su već stigle jasne i precizne poruke da oni neće priznati nezavisnost Kosova”, napisao je Šutanovac u autorskom tekstu za današnji Blic. Prema njegovim rečima, sporazumom se de fakto ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova i u platformi ne postoji ni jedna tačka u kojoj se eksplicitno pominje priznanje. S druge strane, Srbija ne podržava članstvo tzv. Kosova u UN, ali ne može ni da ga spreči.

“To ne zavisi od nas, već od interesa velikih sila u Savetu bezbednosti UN. Mi se zavaravamo da neko u Savetu bezbednosti UN štiti naše interes, ali te zemlje štite najpre svoje interese, pa tek onda interese svojih saveznika”, ukazuje Šutanovac.

Kako kaže, prvi put imamo inicijativu koja dolazi najpre iz SAD da Priština mora da ispuni potpisane obaveze. Zajednica srpskih opština (ZSO) možda nije idealna, ali je najviše što trenutno imamo, navodi Šutanovac i ukazuje da nam podrška koju daju SAD da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sprovede ZSO, daje tempo u celoj priči koji ne smemo da ispustimo.

“Na žalost, ne očekujem da će Kurti formirati ZSO, iz mnogo razloga. On nije politički svestan u koju poziciju će staviti građane na KiM. Misli da život i politika na Kosovu počinju od njega, ali to je slepa ulica iz koje će se teško izvući”, ocenjuje Šutanovac i podseća da ovoga puta ipak i iz Vašingtona, i iz Brisela, i iz drugih centara svetske moći stižu jasne poruke da je formiranje ZSO obaveza koja mora da se ispuni.

On upozorava da ponovo ulazimo u period turbulencija koje mogu da dovedu do ostavke Kurtija, ali i do pokušaja da se ponovo izazovu nestabilnost i tenzije.

“Pogrešan je stav da rat na Kosovu više nije moguć i to građanima Srbije otvoreno mora da se kaže. Na Kosovu i danas pucaju na decu koja nose badnjak, dok mnogi na televiziji pričaju kako mi imamo teritorijalni intergritet, suverenitet… hajde da pričamo o životnim stvarima”, piše Šutanovac i poručuje da ne smemo Srbiju da ostavimo u lošem stanju budućim naraštajima.

Comments

Pročitaj još