Čitaku: Kurti napravio pogrešne proračune u dijalogu

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku izjavila je danas da je član sedam predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine “više od Zajednice srpskih opština”.

Prema njenom mišljenju, on daje autonomiju Srbima na KiM, a otvara i paket Martija Ahtisarija, kroz status Srpske pravoslavne crkve. U intervjuu za KosovaPres, Čitaku je rekla da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti napravio pogrešne računice u dijalogu, nastavljajući status kvo sa Beogradom i dodala da nema ništa konkretno o potencijalnim koristima Prištine od dogovorenog sporazuma sa Beogradom.

Čitaku smatra da član sedam otvara sveobuhvatni paket predsednika Ahtisarija, paket na kome je izgrađen ustavni i pravni poredak na KiM. Prvo govori o autonomiji za Srbe na KiM i drugo, novi element je pitanje Srpske pravoslavne crkve.

“Verujemo da je ovo pitanje veoma dobro rešeno paketom predsednika Ahtisarija i postojećom zakonskom infrastrukturom na Kosovu. Tendencije su da se stvori etnicitet sličan onome što smo videli u Crnoj Gori, jasno je da je premijer saglasan po ovom pitanju. Tačka 11 govori o implementacionom aneksu i jasno je da su se strane i po ovom pitanju složile… Autonomija prevazilazi Asocijaciju, nema sumnje. Za sprovođenje sporazuma za Udruženje postoji poseban član u dokumentu”, rekla je ona.

Čitaku je čak dodala da u ovom sporazumu nema elementa koji bi podrazumevao de fakto priznanje, a još manje za priznanje de jure. Prema njenim rečima, Kurti je svojim pogrešnim ponašanjem u ovom procesu degradirao dijalog sa Srbijom.

“Sada ćemo imati novi status kvo, premijer je napravio pogrešnu računicu, mislio je da će ponovno otvaranje starih sporazuma promeniti format dijaloga i rezultat. Ali, nažalost, on je to samo degradirao i danas imamo sporazum koji će doneti novi status kvo, ali njime nije završen proces dijaloga sa Srbijom”, dodala je ona.

U međuvremenu, ona je dovela u pitanje potencijalne koristi za Prištinu u međunarodnoj areni nakon ovog sporazuma.

“Nije bilo ništa konkretno u tom nacrtu dogovora o mogućim koristima Kosova u ovom procesu. Rečenica da Srbija neće kočiti Kosovo u evropskim integracijama, postojala je i u prethodnim sporazumima. Ali ono što sprečava Kosovo u evropskim integracijama nije Srbija, već pet zemalja EU, koje ga ne priznaju. Ono što sprečava članstvo Kosova u UN nije Srbija, već Rusija i Kina, koje imaju pravo veta”, navela je Čitaku.

Comments

Pročitaj još