• Početna>
  • Vesti>

Dačić: “Svedoci smo ogromnog pritiska koji se vrši na Srbiju, vrhunac je poslednji sastanak u Briselu

Foto: Tanjug

Šef srpske dillomatije Ivica Dačić obratio se danas izaslanicima Ministarstva odbrane pri diplomatskim misijama Srbije u svetu i tom prilokm rrekao da je diplomatska aktivnost države pre svega usmerena na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i da je to glavna smernica spoljnopolitičke aktivnosti.

“Svedoci smo ogromnog pritiska koji se vrši na Srbiju u cilju zaokruživanja projekta jednostrano proglašene nezavinosti Kosova, a čiji je vrhunac bio poslednji sastanak u Briselu”, rekao je Dačić.

Dodao je da i izaslanici Ministarstva odbrane baš kao i diplomate imaju dužnost i čast da predstavljaju Srbiju i srpski narod u drugim zemljama.

“Uveren sam da predstavnici Ministarstva odbrane imaju mogućnost da se uvere u stručnost naših diplomata i obrnuto. Saradnja ova dva ministarstva je veoma važna zbog uspešne odbrane vitalnih interesa Srbije u svetskoj areni”, rekao je Dačić i dodao da je važno da odnosi odišu poverenjem.

Ministar je istakao da je upravo u aktuelnim okolnostima važno tačno, blagovremeno i precizno izveštavanje o stavovima država, kao i današnji prijem kako bi Srbija imala jasne smnernice delovanja.

“Moram još jednom da ponovim našu jasnu poziciju, da je svaki pokušaj rešavanja pitanja statusa naše južne pokrajine moguć isključivo kroz uspostavljanje mehanizma dijaloga između Beograda i Prištine. Iz tog razloga od velike važnosti je i pravilno predstavljanje opasnosti od jednostranih poteza Prištine čime se uglavnom ugrožava uspostavljanje dijaloga”, istakao je Dačić.

Dodao je da umeće izaslanika i diplomata Srbije u predstavljanju senzibiliteta pitanja Kosova i Metohije nesumljivo poboljšava ukupnu pregovaračku poziciju Srbije, bez obzira na činjenicu da argumentacija Srbije, ma koliko dobra, teško može uticati na promenu zvaničnih pozicija država prijema.

“Od presudne je važnosti da delujemo usaglašeno i na istim linijama kako bi se na pravilan način tumačilo da je naša politika po ovom pitanju čvrsta”, naveo je Dačić.

Aktuelna situcija u Ukrajini i oružani sukob, kako je rekao, ogoleli su stavove nekih zamalja kada je reč o poštovanju principa teroitorijalnog suvereniteta i integriteta.

“Ali upravo na doslednom insistiranju na Rezoluciji 1244 i zalaganju za neselektivno tumačenje međunarodnog prava i temljenih principa UN imamo najjači argumet koji bi trebalo približiti vašim državama prijema”, istakao je srpski ministar diplomatije.

Comments

Pročitaj još