• Početna>
  • Vesti>

Petković: Presuda Ivanu Todosijeviću, zbog izgovorene reči, direktni pokazatelj autokratskog i antisrpskog lica aktuelne vlasti u Prištini

Najnovija presuda Ivanu Todosijeviću, zbog izgovorene reči, direktni je pokazatelj autokratskog, nedemokratskog i antisrpskog lica aktuelne vlasti u Prištini, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“I ova presuda Apelacionog suda, u ponovljenom suđenju, doneta je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski. Todosijević je osuđen jer je srpski domaćin, srpskog roda, imena i prezimena, koji uprkos torturi kroz koju on i njegova porodica prolaze, ne želi da napusti svoje ognjište” navodi Petković.

Činjenica da o presudi nisu još zvanično obavešteni ni Todosijević, ni njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini, pokazuje da je čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde s ciljem njihove stigmatizacije u javnosti, istakao je Petković.

Advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće borbu za pravdu Ivanu Todosijeviću i iskoristiće mogućnost vanrednog pravnog leka i zaštitu zakonitosti, dodao je.

“Takođe, Kancelarija za Kosovo i Metohiju zvanično je o ovom nečuvenom potezu Prištine obavestila Brisel i Miroslava Lajčaka, zahtevajući puno poštovanje tačke 10. Briselskog sporazuma koja se odnosi na način suđenja u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina, kao i da se u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišljenja, koje su vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na Kosovu i Metohiji” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Comments

Pročitaj još