• Početna>
  • Vesti>

Obeležena slava Udruženja guslara, zdravičara i epskih pesnika “Banović Strahinja”

Foto: Radio Mitrovica sever

Guslarsko veče održano je večeras u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Veče je organizovano povdom obeležavanja slave Udruženja guslara, zdravičara i epskih pesnika „Banović Strahinja“ Sv. Save drugog arhiepiskopa srpskog.

Mitrovačkoj publici predstavili su se guslari i epski pesnici iz Nikšića i Podgorice, a veče je simbolično otvorio najstariji član udruženja Ratomir Rato Vukašinović.

Direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ pozdravio je prisutne i gostima uputio reči dobrodošlice, sa željom da ovo veče bude prožeto nadahnutom epskom poezijom, zajedništvom, bratskom ljubavlju i slogom. On je Udruženju „Banović Strahinja“ čestitao obeležavanje slave i istakao da su oni najbolji čuvari naše tradicije.

„Poštujući tradiciju, čuvamo svoj identitet, jezik, pismo, kulturu i naravno sebe. Neka nas ove večeri zapljusne i duh čojstva, jer se kroz vekove, čojstvo i gostoprimstvo bili odlike kosovaca“ rekao je Mihajlović.

Pavle Milić iz Podgorice je u svojoj besedi podsetio na zajedništvo i istorjiu Srba i Crnogoraca, i ukazao na to da su junačke narodne pesme bile način izražavanja moralnih i društvenih vrednosti.

Predsednik Udruženja guslara “Vojvoda Mina Radović” iz Podgorice Radovan Radović istakao je da je velika čast ponovo doći u Kosovsku Mitrovicu i nastupiti pred bratskom publikom.

„Zadovoljstvo je biti večeras sa vama ovde. Mi smo Udruženje koje neguje pesmu, i da kroz tu pesmu povratimo onaj duh koji su naši preci kroz epsku poeziju vekovima prenosili. Velika je radost večeras biti ovde sa pobratimima, odnosno sa braćom. Nećemo pevati samo o čojstvu i junaštvu već i o bratskoj slozi“ rekao je Radović.

Udruženje „Banović Strahinja“ je predsedniku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandru Spiriću i direktoru Kulturnog centra „Dragica Žarković“ uručila zahvalnice.

U programu su učestvovali Željko Bugarin, Ratomir Vukašinović, Krsto Anđelić, Ranko Bojić, Mido Todorović, Bajo Adžić, Siniša Petrić, Jovan Knežević, Jovan Tvrdišić, Todor Dobrić, Stanko Adžić, Željko Martinović (frulaš), Rade Bojović (pesnik) i Hadži Radovan Radović (pesnik).

Organizator događaja je Udruženje guslara, zdravičara i epskih pesnika „Banović Strahinja“ iz Kosovske Mitrovice, dok je pokrovitelj događaja Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još