• Početna>
  • Vesti>

Simić za RTS: Predsednik će u Briselu snažno insistirati na ZSO

Foto Tanjug

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u nikad težim uslovima lične, imovinske i pravne nesigurnosti. Ističe da su očekivanja da se dijalog u Briselu nastavi iako, kako kaže, ima svoje manjkavosti. Naglasio je da imaju očekivanja od predstavnika EU koja su utemeljena na potpisanim sporazumima od pre deset godina, a to je formiranje Zajednice srpskih opština onako kako je to dogovoreno. Predsednik Aleksandar Vučić će to snažno braniti i insistirati na tome kao obavezi koju je Priština prihvatila, poručuje Simić.

Igor Simić kaže da Srbi na Kosovu i Metohiji žive nikada teže kada su u pitanju uslovi u kojima se nalaze.

“Žive u uslovima lične, imovinske i pravne nesigurnosti, u uslovima kada Aljbin Kurti koristi institucije za sprovođenje institucionalnog nasilja sa ciljem proterivanja Srba sa Kosova i Metohije, a to u prevodu znači ako nema Srba na KiM, onda čemu pregovori”, navodi Simić.

Ističe da su očekivanja Srba sa KiM da se dijalog nastavi iako, kako kaže, ima svoje manjkavosti.

“Jer u svakoj situaciji kada nemate razgovore imate jednostrane poteze Prištine koja koristi institucije i golu silu da sprovodi svoje aktivnosti na terenu stvarajući neku novu realnost”, dodao je Simić.

Naglasio je da Srbi na KiM imaju očekivanja od predstavnika EU koja su utemeljena na potpisanim sporazumima koji su potpisani pre deset godina

“A to je formiranje Zajednice srpskih opština onako kako je to dogovoreno, da to bude krovna institucija koja će zaštiti pojedinačna i kolektivna prava srpskog naroda”, rekao je Simić.

“Kada govorimo o budućnosti i nekim novim sporazumima, često se koristi sintagma pravno-obavezujući, pa se postavlja pitanje da li su prethodni sporazumi takođe bili pravno-obavezujući, a koji su trebali da budu ispunjeni, i da Srbima daju određena prava”, dodao je Simić.

“Predsednik Vučić će snažno insistirati na ZSO” 

Na pitanje da li će ZSO biti tema razgovora u Briselu u ponedeljak, Simić kaže da veruje da hoće, jer će za stolom biti i predsednik Aleksandar Vučić.

“Predsednik Vučić će to snažno braniti i insistirati na tome kao obavezi koju je Priština prihvatila”, dodaje Simić.

Ističe da su verovali da će EU koja je garant tog sporazuma učiniti sve da se ono što je potpisano sprovede. “Nakon deset godina zaista su mala verovanja da će EU na ovakav način, sa nekim amblivalentnim saopštenjima, anemičnim izjavama uspeti da Kurtija privoli da potpiše”, naglašava Simić.

Dodaje da Kurti sada i u prisustvu predstavnika EU govori da neće formirati ZSO.

Na pitanje zašto Kurti uopšte ide u Brisel i ko je taj ko može da izvrši pritisak na njega da formira ZSO, Simić kaže da je činjenica da se bez zapadnih centara moći ništa ne dešava na Kosovu i Metohiji.

“Tu pre svega mislim na SAD, zemlje Kvinte – to su oni i koji su stvarali nezavisno Kosovo, to su oni koji i danas odlučuju o svim tim stvarima. Tako da Kurtijevo ne, nije samo Kurtijevo ne, iza toga stoji snažna podrška i zato je pregovarački prostor našeg pregovaračkog tima izuzetno sužen i težak”, navodi Simić.

Naglašava da borba mora da se nastavi pravnim i političkim sredstvima i da se kroz dijalog rešavaju sva otvorena politička pitanja.

Govoreći o tome ko su zemlje koje i dalje podržavaju Kurtija da odbija formiranje ZSO, Simić kaže da su to pojedine zemlje članice Kvinte.

Kada je reč o Vašingtonu, kaže da u razgovoru sa njihovim predstavnicima veoma često, i pored razlika u stavovima, nailaze na određenu dozu razumevanja za probleme Srba na KiM.

“Nije eksproprijacija u Leposaviću, nego klasična otimačina”

U toku je eksproprijacija 138 hektara zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku. Simić ističe da to nije eksproprijacija, već da je to “klasična otimačina”.

“Zamislite situaciju da nešto što je vaša dedovina, nešto što koristitie, nešto od čega živite, jer to je poljoprivredno zemljište, neko dođe preko noći sa 50, 100, 150 albanskih specijalaca u čisto srpske sredine, ogradi žicom i kaže to više nije vaše”, rekao je Simić.

Ističe da nijedno slovo zakona o eksproprijaciji, koji je Priština donela, nije ispoštivano.

Imamo situaciju, dodaje, da više ima albanskih baza specijalnih jedinica u četiri opštine na severu Kosova i Metohije nego u ostatku KiM.

“Sa jednim prostim ciljem – stvaranje takvih uslova da Srbi prosto odustanu i kažu ovo nije život. Na njihovu žalost, to se nije desilo. Srpski domaćini su u saradnji sa legitimnim predstanicima unutar Srpske liste, uz snažnu podršku naše države, Kancelarije za KiM, predsednika Vučića uspeli da podginemo u žižu međunarodne javnosti da negde na tlu Evrope neko otima srpsku zemlju tek tako, zato što mu se prohte”, rekao je Simić.

Ističe da je to neravnopravna borba, ali je zahvalio što je uz pomoć i medija ta tema dospela u žižu javnosti i da su za sada uspeli da se obustave ti radovi.

Comments

Pročitaj još