Kurti: Sporazum već ove godine

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu francuskoj televiziji Frans 24 rekao da je “veoma optimističan” da će konačni sporazum sa Srbijom biti postignut ove godine, ali je dodao da će sledeći sastanak u Briselu pokazati čemu možemo da se nadamo u 2023.

“Mislim da će sledeći sastanak u Briselu pokazati čemu možemo da se nadamo ove godine. Optimista sam, veoma sam optimista da će se ove godine postići dogovor. Potrebno nam je značajno učešće međunarodne zajednice, ali Beograd mora da se distancira i od prošlosti, odnosno od Miloševića, i od sadašnjosti, odnosno od despotskog predsednika Putina”, rekao je Kurti.

On je istakao da odnosi Kosova i Srbije “nisu normalni”, iako je Kosovo “normalna zemlja”, dok Srbija, kaže, pozivajući se na izveštaj Fridom hausa, nije demokratska država, već ima hibridni režim.

“Želimo punu normalizaciju odnosa, što podrazumeva međusobno priznanje. Uveren sam da će šatl diplomatija i sastanci na visokom nivou ove godine doprineti da budemo bliži dogovoru u skladu sa evropskim predlogom”, rekao je on.

Na pitanje da li se dogovor može postići već na sastanku 27. februara, on je odgovorio da ne može da kaže kada će dogovora biti.

Comments

Pročitaj još