• Početna>
  • Vesti>

U Lapljem Selu služen parastos stradalima u Livadicama; Porodice izgubile nadu da će zločinci biti pronađeni i kažnjeni

Foto: RTV Gračanica

Ni posle 22 godine od zločina u Livadicama niko nije odgovarao, istaknuto je nakon parastosa koji je služen u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu.

„Mi smo tužni još jednu godinu više nego prošle godine, dakle 22 godine pitamo se zašto, ko i 22 godine je sve isto, odgovora nema“, istakla je Jelena Dragović, sestra stradale Mirjane, koja je  bila zajedno u autobusu sa sestrom.

Ona je dodala da je sada svaka nada izgubljena da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni.

„Moglo je sve da se otkrije da su hteli, ali ubeđeni smo da oni koji su imali mogućnosti da otkriju nisu hteli“, kazala je Stojanović.

Reči su suvišne, jer već 22 godine sa istog mesta ponavljamo iste reči, a da pri tom niko ne reaguje, naglasio je načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović.

„Međunarodna zajednica i sve relevantne institucije, ne samo da ne žele da pomenu ovaj slučaj nego ne žele ni da se bave time. Sve zločine koji su se dešavali nad srpskim narodom ostavljaju ispod tepiha. Naša je obaveza da ovde dolazimo svake godine, pa i da ništa ne kažemo ne smemo da izgubimo nadu da će jednog dana pravda da dođe po svoje“, kazao je Popović.

„Svedoci smo da i danas nema prave slobode za naš narod ovde, da se i dalje dešavaju stravične stvari i dok se ne reše zločini iz prošlosti mi ne možemo da gledamo u budućnost“, naglasio je Popović, koji se tog dana nalazio u jednom od autobusa Niš-ekspresa.

„Sećanja su i dalje sveža na taj stravičan dan. Od tog autobusa nakon eksplozije nije ostalo ništa. Sećam se da je većina putnika iz drugih autobusa bila pospana, jer niko nije očekivao da se tako nešto desi. Vrlo brzo su se oko nas stvorili vojnici Kfora, koji su deo putnika prebacili helikopterom za Gračanicu, a deo se vratio u centralnu Srbiju“, istakao je Popović.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić istakla je da su prošle 22 godine od monstruoznog zločina za koji niko nije odgovarao, a zbog koga i danas svi Srbi osećaju bol.

„Ovaj zločin pokazuje šta je sve naš narod doživeo tokom 21.veka. Godine prolaze al` bol porodica ne prolazi, kao što ne prolazi ni bol svih Srba. Jedino što nama ostaje jeste da se na današnji dan svake godine okupljamo ovde u Lapljem Selu i da pominjemo naše postradale, da se sećamo njih i da im odamo počast“, kazala je Šubarić.

Ona je istakla da bol i tuga nikad neće prestati, a da mi zločin ne smemo zaboraviti.

„Takođe, ne smemo zaboraviti da podsećamo međunarodnu zajednicu da bol Livadica, Goraždevca i Starog Gracka neće zastareti i nećemo dozvoliti da padne u zaborav. Zato tražimo pravdu za naše nastradale, za naše žrtve i njihove porodice“, istakla je Šubarić.

U Livadicama tog 16.februara 2001.godine stradalo je dvanaestoro Srba, a četrdeset i troje je teško povređeno.

U ovom monstruoznom napadu poginuli su: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao svega dve godine.

Comments

Pročitaj još