• Početna>
  • Vesti>

NVO: „Kosovska vlada da zaustavi sve projekte koji imaju veze sa eksproprijacijom na severu“

Predstavnici civilnog društva izrazili su protest zbog odluka Vlade u Prištini o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić.

Navode da su zabrinuti “zbog oduzimanja privatne imovine bez saglasnosti vlasnika i njihovog učešća u procesu eksproprijacije, kao što je predviđeno zakonima Kosova”.

Naglašavaju da je privatna imovina “zagarantovana i zaštićena u svim demokratskim društvima”.

„Koji je interes izgradnje baze pogranične policije na lokaciji koja nije u blizini pograničnog pojasa? Da li postoji uporedni primer, da se baza pogranične policije planira na površini od čak 82 hektara, kao što je slučaj u selu Dren koje pripada opštini Leposavić“, pitaju predstavnici civilnog društva.

Podsetimo, javne rasprave o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova biti održane 15. i 21. februara u opštinama Leposavić i Zubin Potok.

Civilno društvo izražava bojazan da je reč isključivo o “ispunjavanju dela zakonskih formi, a ne o pokretanju suštinskih pitanja kao što je interes lokalne zajednice, koja ima opravdani strah od prisustva policijskih službenika sa dugim cevima u njihovom kraju i na njihovoj imovini”.

„Zahtevamo od Vlade Kosova da zaustavi sve projekte koji su u vezi sa imovinom koja je predmet eksproprijacije. Takođe, zahtevamo i organizovanje sveobuhvatnog i transparentnog dijaloga sa vlasnicima predmetnih parcela, predstavnicima zajednice i civilnog društva“, poručuju.

Ističu da je “interes celokupne zajednice na severu Kosova u ovom slučaju najvažniji”, kao i da “zajednica ima pravo na svoj stav i potpune informacije o svim planovima vlade kada je u pitanju severa Kosova”.

Sve to je, dodaju, neophodno “da bi se izbeglo održavanje atmosfere straha i nepoverenja”.

„Ako je Vladi Kosova stalo do poverenja građana na severu, moraju se zaustaviti svi radovi do okončanja sveobuhvatnih konsultacija sa zajednicom, njenim predstavnicima i civilnim društvom“, navode.

Potpisnici saopštenja su Centar za zastupanje demokratske kulture, Nova društvena inicijativa, NVO “Aktiv”, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva, Udruženje poslovnih žena “Avenija”, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj, Centar za socijalne inicijative, Omladinska parteska aktivnost i Forum za razvoj i multietničku saradnju.

Comments

Pročitaj još