Srpska lista: ZSO potrebna radi opstanka srpskog naroda

Delegacija Srpske liste, danas je na sastanku o Zajednici srpskih opština u ambasadi SAD u Prištini ponovila da je formiranje ZSO obaveza Prištine preuzeta u formi međunarodnog sporazuma, a zatim ratifikovana u parlamentu dvotrećinskom većinom, te da je to “institucija koja je potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir”.

Na sastanku o formiranju ZSO, njenim nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, predstavnici Srpske liste jasno su naglasili da se formiranje ZSO mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine, te da je Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta, a ne bilo ko drugi, navodi se u saopštenju Srpske liste nakon sastanka u ambasadi SAD-a.

“Posebno je podvučeno da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu u toku pregovora Beograda i Prištine, te da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne sme izbegavati jer je ona potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda”, ističe se u saopštenju.

Na istom sastanku su predstavnici političkih partija Srba i nevladinog sektora ponovili stav o potrebi formiranja ZSO, čime je, kako je navedeno, “još jednom potvrđeno da je to zahtev srpskog naroda sa Kosova i Metohije, ali i više nego jasno predočeno da Aljbin Kurti govori neistinu kad kaže da Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština”, stoji u saopštenju.

Comments

Pročitaj još