• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: ZSO mora biti uspostavljena u skladu sa Briselskim sporazumom

Foto: Tanjug

Zajednica srpskih opština mora biti u skladu sa Briselskim sporazumom, na njemu mora da radi upravljački tim u skladu sa onim ovlašćenjima i nadležnostima definisanim sporazumom iz 2015.godine, istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić u Požegi.

Ona je kazala da očekuje da kada bude osnovana ZSO to bude u skladu sa Briselskim sporazuom.

Što se tiče predloga statuta ZSO koji je izradila Fondacija Fridrih Ebert, Brnabić je rekla da nije pročitala ni videla taj dokument.

,,Nije mi jasno zašto ta Fondacija radi na osnivanju ZSO, jer je potpuno jasno ko treba da radi na tome, a to je upravljački tim u skladu sa onim ovlašćenjima i nadležnostima definisanim sporazumom iz 2015. Nema nepoznanica. Postoje nadležnosti i ovlašćenja, kojih ima 22. Tako ima upravljački tim koji postoji i koji se zna kako se pravi i on treba da radi na ZSO“, podvukla je premijerka.

Ona se zahvalila nemačkoj fondaciji na pomoći, i izrazila nadu da je bila dobronamerna, ali je ponovila da se ovlašćenja i nadležnosti ZSO znaju, jer su definisana sporazumom iz 2015.godine.

,,Upravljački tim formiran je 2018.godine. Krenuo je da radi na statutu. Za to je 2018. Kosovo dobilo priznanje u izveštaju od napretku Evropske komisije. Ajde da nastavimo putem koji je definisan 2015. i 2018. i da rade na ZSO oni ljudi koji treba to da rade u skladu sa ovlašćenjima na osnovu sporazuma iz 2015.“, podvukla je Brnabić.

Apelovala je da se ne radi na izvrgavanju ruglu Briselskog sporazuma i sporazuma iz 2015.godine, da se pravi nešto što bi se zvalo ZSO ili bilo kako, a da nema ovlašćenja koja su definisana.

,,Zna se koja su to ovlašćenja i kakva treba da bude ZSO, ni više ni manje od toga. U tom smislu nemam očekivanja da to treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom, ili kako god zovu taj dokument koji su sami definisali. Pod jedan jer je međunarodni sporazum iznad tog papira na koji se pozivaju, pod dva jer da je nešto u skladu sa kosovskim ustavom ne bi bilo potrebe za pregovorima i sporazumima pod okriljem EU. ZSO mora da bude u skladu sa Briselskim sporazumom. Pod tri zato što su i vlasti u Prištini nekoliko puta proteklih godina pokazale da kada im odgovara ne poštuju sopstveni ustav. Kada su krenuli da oforme takozvane bezebdnosne snage Kosova, radili su bez ikakvog dogovora i odobrenja Srba na Kosovu, što je eksplicitno protiv ustava na koji se pozivaju. Kada je trebalo da vrate imovinu manastiru u Dečanima, a ustavni sud rekao da treba da vrate, u takvim slučajevima ne poštuju njihov takozvani ustav“, zaključila je Brnabić.

Comments

Pročitaj još