• Početna>
  • Vesti>

Vučić i Zeman otvorili obnovljeni Češki dom u Beogradu

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman otvorili su, presecanjem vrpce, obnovljeni Češki dom u Beogradu. “Ovaj objekat mora da bude zalog najlepšeg prijateljstva građana Srbije i Češke”, rekao je predsednik Vučić.

Otvaranju renoviranog objekta prisustvovali su ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta i bivša učenik Češkog doma Jarmila Lanjik.

Predsednik Vučić je rekao da je predsednik Zeman pravi prijatelj Srbije i da je bio uz naš narod kada su to samo hrabri smeli da budu.

Vučić je rekao rekao da češka poslovica kaže da je pravi prijatelj onaj koji je uz vas kada svi odu, kao i da je bolje hodati sa prijateljm po mraku nego sam po Suncu.

“Predsednik Zeman je bio uz nas i kada su samo hrabri bili uz nas i on je prijatelj sa kojim smemo na Sunce i kada je dan i noć i mrak. Bio je jedan od retkih koji je smeo da govori o slobodarskoj tradiciji Srbije i o borbi Srbije za svoj opstanak. Više puta u proteklih 10 godina na najpravedniji način je istakao kroz koje je patnje Srbija prolazila. Uvek se zalagao da Srbija hitno i bez odlaganja pristupi EU”, naglasio je Vučić.

On je ukazao da je Zeman radio na jačanju diplomatskih i kulturnih odnosa dve zemlje i da je nosilac najviših odlikovanja naše zemlje.

“Toliko je bilo birokratskih teškoća i problema, ali Zeman je toliko želeo da se uradi Češki dom i rekao da ne može da dođe u Beograd dok to ne uradimo. To je za mene postala zapovest. Svi smo se angažovali da uradimo taj važan posao. Vratili smo Češkoj ono što joj po pravdi pripada”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je hteo da popravimo uslove za očuvanje jezika i kulture češkom naroda i zajednici u Srbiji, ali i da povećamo svaku drugu vrstu saradnje između dve zemlje.

“Ovde, daleke 1928. godine, ovu zgradu su izgradili članovi češkog udruženja, mi smo sada uložili gotovo 2,4 miliona evra i sve radove smo izvodili uz uvažavanje zahteva češke strane u odnosu na prvobitni arhivski projekat. Otakar Vavra, inače mentor našeg Emira Kusturice, pre režiserskog posla studirao je arhitekturu, rekao je – film se mora graditi kao kuća, od jakih kuća ka krovu koji ne prokišnjava”, naveo je Vučić.

Poručio je da smatra da po istom principu moramo da gradimo naše odnose, između Srba i Čeha i izmedju Srbije i Češke.

“Češki dom je jedan od kamena temeljaca tih najkvalitetnijih odnosa, ovaj objekat mora da bude zalog najlepšeg prijateljstva građana Srbije i Češke. Hvala vam predsedniče na svemu i svima na angažmanu koji su učestovali u ovom velikom poslu”, naveo je Vučić.

Predsedniče Zeman, uvek ste dobrodošli u svoju kuću, Češku kuću i u Srbiju, poručio je Vučić. 

Otvorena vrata češke kulture 

Predsednik udruženja “Češka beseda Beograd” Andrej Kubiček izjavio je da je Češki dom u potpunosti rekonstruisan. “Od podruma do plafona sve je potpuno sređeno – okrečeno, sređeni podovi, postavljene nove električne instalacije…”, naveo je Kubiček.

Kako je istakao, omogućeno je da se u Češkom domu otvore vrata češke kulture za sve građane Srbije, jer će se tu izvoditi dramske izložbe, književne večeri, koncerti, gastronomski događaji…

Povodom otvaranja obnovljenog Češkog doma, priređene su dve izložbe – srpska i češka.

Srpska izložba sastoji se od niza slika i tekstova koji svedoče o istoriji Češkog doma, ali i fotografije radova o obnovi tog objekta, dok se na češkoj izložbi mogu videti fotografije kojima je predstavljena češko-srpska vojna saradnja tokom skoro dva veka.

Vučić i Zeman su danas, u Palati Srbija, potpisali deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju Češkog doma u Beogradu.

Kamen temeljac za Češki dom položen je oktobra 1926. godine, a objekat je svečano otvoren dve godine kasnije.

Podigli su ga beogradski Česi sopstvenim prilozima uz podršku države matice, nalazi se na Vračaru u Ulici Svetozara Markovića 79, ali duže od pola veka nije u njihovom vlasništvu.

Comments

Pročitaj još