• Početna>
  • Vesti>

Uručene Svetosavske povelje Milanu Kneževiću i Dragani Zečević: Kosovo i Metohija su srpsko civilizacijsko ishodište

Foto: Radio Mitrovica sever

Priznanja “Svetosavska povelja”, koje tradicionalno dodeljuju opštine Pećkog okruga, svečano su večeras u Kosovskoj Mitrovici uručena srpskom piscu iz Crne Gore  Milanu Kneževiću i novinarki Večernjih novosti Dragani Zečević.

Svetosavske povelje tradicionalno dodeljuju opštine Pećkog Upravnog okruga – Peć, Đakovica, Klina, Istok i Dečani.

Milanu Kneževiću, književniku i političaru iz Crne Gore, povelja je uručena za, kako se naodi u obrazloženju  “ukupnu delatnost na polju borbe za istinu o Kosovu i Metohiji”.

Zahvaljujući na priznanju, Knežević je podsetio da je porodica kojoj pripada, na područje Crne Gore došla upravo sa Kosova i Metohije, te da svaki svoj dolazak na naše podneblje, smatra svojevrsnim povratkom praroditeljskom domu.

“Znao sam a znam to i sada, da krv nije voda i da to iskustvo predaka koje teče i mojom krvlju kao i vašom, govori o jednom saglasju i bratskoj ljubavi koju ništa ne može da naruži niti da natruni” rekao je Knežević na svečanosti, koja je ovim povodom organizovana u mitrovačkom hotelu “North City”.

On je napravio otklon od odluke zvanične Podgorice da 2008. godine, prihvati nezavisnost Kosova kao neki oblik “geopolitičke realnosti” i naglasio da se ni tada 85% ljudi u Crnoj Gori, nije slagalo sa tom odlukom kako je rekao “šačice zabludele braće”.

“Prolazile su godine. Vi ste prolazili kroz progone, kroz šikaniranja, ali ste ostajali na toj zemlji. Nas su progonili zato što smo na referendum u 2006. godine, glasali za zajedničku državu sa Srbijom, zato što smo sve vreme govorili da je kralj Nikola napisao  “Onamo, namo” posvećeno oslobađanju Prizrena, svete Metohije i Kosova” istakao je pisac, povlačeći paralelu između  stradanja srpskog naroda na području Kosova i Metohije i Crne Gore.

Dodao je da je političkoj opciji kojoj i sam pripada (Demokratskom frontu) nuđeno da bude deo nove izvršne vlasti, pod uslovom da se odrekne srpskog naroda na Kosovu i Metohii, pravoslavlja i srpskih civilizacijskih i istorijskih ishodišta, po kojima su Crnu Goru nekada nazivali srpskom Spartom.

“I zato večeras želim da vam kažem, da se mi i ja, nikada nećemo odreći  vas, naše braće i sestara, nikada se nećemo odreći narodnog pamćenja i značaja Kosova i Metohije u našim srcima i u našem sećanju”.

Novinarki Dragani Zčević, uručena je povelja  “za hrabro, požrtvovano i objektivno izveštavanje”.

“Ova nagrada je posebno draga zato što dolazi iz Metohije, najsvetijeg dela našeg Kosova i Metohije ali i cele Srbije, gde se ponosno i prkosno uzdižu Visoki Dečani i gde je svaka srpska kuća svetinja” rekla je Zečević ovim povodom.

Zečevič je dodala da Kosovo i Metohija u novinarstvu nisu samo izazov i predmet izveštavanja, već čast, ponos i privilegija.

“To je privilegija, kao što je privilegija prekrstiti se u Visokim Dečanima, u Pećkoj Patrijaršiji. Zahvalna sam i mojoj kući, Večernjim novostima, koja prenosi sve te životne situacije u kojima se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji, a u poslednje vreme, nažalost, te situacije nisu nimalo lake” rekla je Zečević.

U nastavku večeri, publika je imala priliku da se upozna sa poetskim stvaralaštvom Milana Kneževića i da razgovara sa ovogodišnjim laureatima.

Comments

Pročitaj još