• Početna>
  • Vesti>

Vesterlund: Moramo da izbegnemo krize i da se fokusiramo na sveobuhvatni sporazum

Kim

“Moramo da se fokusiramo na dijalog o normalizaciji. Gospodin Lajčak i gospodin Eskobar su ponovo na putu u region da nastave diskusiju. To je ono na šta treba da se fokusiramo. Trenutno ne moramo da se fokusiramo na registarske tablice. Zato moramo da izbegnemo sve ove kratkoročne krize i da se fokusiramo na sveobuhvatan sporazum između Kosova i Srbije”, kazao je gostujući u emisiji “Dogovor!?” Radija Kim Jonas Vesterlund, ambasador Švedske na Kosovu, istakavši da je veoma razočaran zbog nedavnih dešavanja na severu Kosova.

Vesterlund ima diplomatsko iskustvo na Kosovu gde je boravio nakon ratnih sukoba uspostavljajući tada misiju OEBS. Posle 23 godine, a na početku svog novog diplomatskog angažovanja u ambasadi posetio je Severnu Mitrovicu.

“Mi nazadujemo, nažalost. Ne idemo napred, nego se vraćamo nazad. Nažalost, mnoge kosovske institucije više ne funkcionišu u četiri opštine, a to je veoma teško. Spomenuli smo policiju, sada imamo bezbednosni vakuum u ove četiri opštine. Ako ste građanin u četiri opštine, gde idete ako želite da prijavite krivično delo? Gde idete ako želite da prijavite nasilje u porodici? Dakle, sada postoji bezbednosni vakuum i to treba popuniti što je pre moguće. Kada je reč o nevećinskoj zastupljenosti u vladinim institucijama u Prištini, to je prenisko. U svim ministarstvima u Prištini mora biti mnogo više nevećinskih predstavnika, uključujući mogućnost da govore oba jezika”, rekao je Vesterlund.

Istakao da je obe strane moraju da pokažu dobru volju da bi se kriza prevazišla. “Naravno, treba učiti iz prošlosti, ali treba gledati u budućnost. Morate pronaći zajedničke osnove. Mislim da je ova saradnja koju su imale četiri opštine sa vladom u Prištini bila odlična. Tako da sam veoma tužan što je Srpska lista odlučila da se povuče”.

O ubistvu Ivanovića: Moraju da se pojačaju napori da se počinioci strpaju u zatvor

Govoreći o nerešenom slučaju ubistva lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića, Vesterlund je kazao da je razočaran što nije urađeno više na otkrivanju počinilaca kako tog tako i ubistva njegovog saradnika (Dimitrija Janićijevića) koje se desilo četiri godine ranije.

“Proces je u rukama prištinskih vlasti i svakako se nadam da će moći da pronađu počinioce. Malo je izazovno to učiniti, s obzirom na trenutnu političku situaciju, ali mogu samo da naglasim da oni moraju da pojačaju napore da pronađu počinioce i strpaju ih u zatvor. To je imalo ozbiljne posledice na situaciju, lokalnu političku situaciju u četiri opštine. Njegov glas (Olivera Ivanovića) bi sada bio potreban, s obzirom na okolnosti sada i prošle godine”.

Optimista po pitanju vizne liberalizacije

Švedska je 1. januara ove godine od Češke preuzela predsedavanje Evropskom Unijom. Jedno od obećanja je bilo da će ova zemlja razmatrati aplikaciju za članstvo koju je Kosovo krajem godine podnelo.

“Švedska preduzima konsultacije sa članicama EU u Briselu da vidi kako bi to trebalo da uradimo. Glavno pitanje je zaista da li treba ili ne treba da podnosimo aplikaciju Evropskoj komisiji? To je glavno pitanje. Dakle, konsultujemo sve države članice, posebno one koje nisu priznale Kosovo. Moraćemo da vidimo gde će nas ovo odvesti. Još uvek sprovodimo ove konsultacije. U tome ćemo igrati veoma neutralnu i profesionalnu ulogu i saslušaćemo sve ostale države članice”, naglasio je on.

Kada je u pitanju vizna liberalizacija za građane Kosova, Vesterlund je izjavio da je optimista da će vize biti ukinute do kraja ove godine.

“Ne postoji poverenje dva lidera u dijalogu”

Švedski ambasador smatra da je konačno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU veoma blizu, te da je u protekloj deceniji postignuto mnogo.

“Gledajući ovo u nekoj vrsti desetogodišnje perspektive, stigli smo veoma daleko. Imamo 33 sporazuma, tako da bi zaista trebalo da budemo na kraju ovog procesa. Tako da sam u tom smislu optimista da gospodin Lajčak i Eskobar to mogu da iznesu. Ali ono što ovde nedostaje je poverenje između dva lidera. Iskustvo mi govori da morate imati poverenje između lidera. Treba da sednete, ne samo na jedan dan u Briselu, već treba da sednete danima i nedeljama zajedno i zaista razgovarate o najtežim stvarima”, rekao je on.

Erikson dolazi na Kosovo

Vesterlund je najavio brojna ulaganja svoje zemlje u razvoj Kosova, a jedna od novina je da će kompanija Erikson poslovati na Kosovu.

“Imamo našu razvojnu podršku do 30 miliona evra godišnje za Kosovo i fokus je tamo na životnoj sredini, demokratiji i ljudskim pravima, ekonomskom razvoju i mirnim dijalozima. Ali jedan od četiri stuba je ekonomski razvoj. Tako da zaista pokušavamo da podržimo ove državne institucije da privuku više investicija. Švedska kompanija Erikson je upravo pobedila na tenderu za nadogradnju kosovske telekomunikacione mreže. Tako da su otvorili kancelariju ovde u Prištini. Oni će otvoriti Centar za istraživanje i razvoj u Prištini u kome će biti zaposleno deset ljudi. Tako da sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da je ovaj istraživačko-razvojni centar veoma važan jer to može dovesti i do drugih investicija u budućnosti”.

Podsetio je i da je nedavno modni brend H&M otvorio svoje radnje na Kosovu. Švedski ambasador je istakao da se Kosovo razvija, te da je ekonomija napredovala što se vidi po, kako je naveo, izgradnji velelepnih zgrada, restorana i drugih objekata.

Comments

Pročitaj još