• Početna>
  • Vesti>

Vraćeno vozilo “KM”tablica sa Jarinja; Srpska lista kaže da Kurti nastavlja sa torturom

Foto: Radio Mitrovica sever ( Jarinje, arhiva)

Sunčica Mašić vraćena je danas sa Jarinja zbog kako su im kosovski policajci rekli istekle registracije vozila. To je Mašić potvrdila za Radio Mitrovica sever.

Navodi da je nekoliko sati pre toga sa vozačem bez problema prešla administrativni prelaz.

Mašić kaže da im tada niko ništa nije rekao, dok im je oko 14 časova nakon davanja na uvid kompletne dokumentacije onemogućeno da pređu Jarinje i vrate se na Kosovo.

“Pet minuta su razmišljali, kružili oko auta i onda su nam rekli da mi dalje ne možemo da idemo, da kola nisu registrovana i da je nalepnica stara, a mi smo kola po uredbi (nova uredba Vlade Srbije od 7.decembra prim.aut) registrovali 20. decembra. Da smo znali i da su nas obavestili ne bismo produžili put, vratili bi se. Ovako, ostali smo bukvalno na prelazu. Niti možemo zvati koga da obavestimo da dođe po nas i nije bila prijatna situacija” objašnjava Sunčica i navodi da im je policija rekla da su to naređenje dobili 15 minuta pre njihovog povratka i da je od sada na snazi.

Navodi da im je auto ostao u blizini prelaza sa strane centralne Srbije.

“Mi se jesmo uplašili, mogu te privesti iz bilo kog razloga” kaže Mašić i ističe da je njih desetak iz policije dugo posmatralo auto i gledali nalepnicu ali da su ih na kraju vratili rečima da “ova kola više ne mogu ući na prostor Kosova”.

“Ovo su teška vremena za Srbe sa Kosova i Metohije. Nikad niste sigurni ni u šta, nikad niste sigurni šta će sledeće biti. Ovo je jedan težak dan. Mladiću koji je došao da nas preveze rekla sam da ne dolazi do Jarinja i da ćemo preći deo pešaka jer ima KM tablice. Ne osećamo se sigurni i bezbedni i nismo sigurni da neko neće reagovati i njega vratiti i ne dozvoliti da ide dalje” rekla je Sunčica.

Reakcija Srpske liste

Dok međunarodni predstavnici ćute, diktatorski režim Aljbina Kurtija nastavlja sa torturom, maltretiranjem Srba i kršenjem potpisanih sporazuma, navode u saopštenju povodom najnovijih događaja.

“Danas je na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, protivno sporazumu iz novembra prošle godine Kurtijeva policija maltretirala naše građane i pretila zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju, pretila zabranom upotrebe motornih vozila sa KM registarskim tablicama, i direktno oduzela pravo na slobodu kretanja našim građanima” navodi Srpska i poziva međunarodne predstavnike, pre svega Evropsku uniju i njihove predstavnike koji su odgovorni za sprovođenje sporazuma i koji su “našem narodu garantovali da će se potpisano poštovati, da najhitnije spreče Kurtija da krši sporazum o registarskim oznakama i time onemoguće dalju eskalaciju na terenu”.

Mir je potreban svima na ovim prostorima osim Aljbinu Kurtiju koji je u svega par nedelja povukao sijaset poteza koje su dodatno uneli nemir među naše građane, počev od otimanja srpske imovine, prekopavanja lokalnih puteva, preko nastavka gradnje improvizovane baze specijalnih jedinica na Bistričkom most, navodi Srpska.

Evropska unija kao garant sporazuma mora najhitnije da osudi kršenje sporazuma i stavi do znanja Kurtiju da mora poštovati potpisani sporazum. Srpski narod neće mirno gledati gaženje osnovnih ljudskih prava i kršenje sporazuma kojima se ta prava našeg naroda garantuju.

Nakon sporazuma iz Brisela od 23. novembra 2022. godine došlo je do smirivanja tenzija na severu Kosova izazvanim odlukama Vlade Kosova da Srbi preregistruju vozila sa KM na RKS tablice kojih kako se procenjuje ima oko 10 hiljada, ali i onih koji su registrovani na UR, GL, PZ itd.

Dogovor je postignut na susretu glavnih pregovarača Beograda Petra Petkovića i Prištine Besnika Bisljimija sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog.

Beograd se obavezao da dalje ne izdaje registarske oznake KM, a Priština da ne izdaje opomene ili novčane kazne, kako je najavljivano.

Vlada Srbije je 7. decembra usvojila i novu uredbu kojim je regulisala dalji proces registracije vozila sa KM i ostalim tablicama koje izdaje za vlasnike vozila u svojim gradovima na Kosovu.

Comments

Pročitaj još