• Početna>
  • Vesti>

Svećlja ponovo poziva na preregistraciju sa KM na RKS: Vozila registrovana na KM u decembru neće moći više da uđu na Kosovo

Foto: Klan Kosova


Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svećlja rekao je da je policija Kosova identifikovala na prelazima nekoliko automobila „KM“, preregistrovanih u decembru” 2022. godine.

Inače, radi se o automobilima koji su produžili registraciju na osnovu nove uredbe Vlade Srbije od 7. decembra.
Svećlja tvrdi da je na osnovu sporazuma u Briselu u novembru 2022. godine, Srbija pristala da prekine sa izdavanjem “nelegalnih registarskih tablica i preregistraciju postojećih” i da je na osnovu slučajeva na prelazima “u potpunosti prekršila ovaj sporazum”.

On je potvrdio da policija nije dozvolila ulazak tim automobilima na Kosovo i da ni ubuduće neće jer su kako je na Fejsbuku naveo ” nelegalni i da postoji sporazum o prestanku izdavanja ili njihovoj preregistraciji”.

Svećlja je ponovo pozvao vlasnike automobila sa KM tablicama “da se pojave u centrima za civilnu registraciju bilo gde” na Kosovu kako bi kako kaže registrovali svoja vozila na RKS.

Ranije danas, policija na pelazima Jarinje i Brnjak nije dozvolila ulaz na Kosovo automobilima koji su produžili registraciju od decembra, na osnovu kojih je izdata polisa osiguranja i potvrda o tehničkoj ispravnosti, ali ne i registraciona nalepnica, za koju je Beograd naveo da je trajna do postizanja konačnog rešenja o tablicama.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je ranije da je reč “o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na Kosovu i Metohiji”.

Comments

Pročitaj još