• Početna>
  • Vesti>

Šole: Osnivanje ZSO ključno pitanje, nisam došao da bih postavljao ultimatume već da podržim dijalog

Foto: Printscreen

Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole je rekao da nije došao u region da bi postavljao ultimatume već da podrži dijalog u saradnji sa EU koju smatra partnerom. “Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši, o tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo i da treba da bude inplementirano i u skladu sa ustavom Kosova”, napomenuo je Šole.

Šole je na konferenciji za novinare rekao i da ne želi da otkrije na koji će način ubediti Prištinu da sprovede sporazume. Napomenuo je da se nada da će se dijalog unaprediti i odnosi normalizovati.

Šole je rekao da ga je sekretar Blinken zamolio da bude početkom godine upravo na Zapadnom Balkanu jer je ovo ključni trenutak za Evropu zbog rata u Ukrajini, a samim tim i ključan trenutak za region.

Prema njegovim rečima, region ima dosta potencijala, ali i dosta problema koje te potencijale može da ugrozi.

Kako je rekao on veruje u kompromis Beograda i Prištine i da je taj kompromis moguć čak i u ovoj godini, a da put do kompromisa vodi posredstvom dijaloga Beograda i Prištine.

Šole je rekao da je tokom sastanaka sa državnim vrhom Srbije manje pričao ali pažljivo slušao kako oni vide perspektivu Srbije i čitavog regiona. 

“Mi verujemo da je osnivanje ZSO u skladu sa ustavom Kosova, a ne da je kontradiktorno. Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši. O tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo. Treba da bude inplementirano i u skladu sa ustavom Kosova”, napomenuo je Šole.

Na pitanje da li bi ZSO trebalo da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, Šole je rekao da ne bi ulazio u detalje kako treba da se sprovede u delo, ali je naglasio da veruje da treba da se sprovede.

“Nisam došao ovde da delim bilo kakave ultimatume, došao sam da izrazim punu podršku dijalogu pod okriljem EU i da istražimo pristupe i načine pod kojim možemo da nastavimo dalje ovim putem. To ćemo uraditi u bliskoj saradnji sa kolegama iz EU”, rekao je Šole. 

Specijalni savetnik Stejt departmenta govorio je na konferenciji za novinare o putu za budućnost.

“Moj kolega Eskobar boravio je u Briselu i razgovarao sa čelnicima EU o putu za budućnost. U razgovorima sa njima došli smo do pozitivnih rešenja za put dalje i radujem se novim razgovorima u narednim danima”, kaže Šole

Derek Šole je istakao i da SAD Srbiju vidi kao konstruktivnog partnera i da obe države imaju brojne zajedničke interese na kojima treba da rade, a da je jedan od tih interesa i energetika i diverzifikacija.

Tokom konferencije dotakao se i sankcija Rusiji, jedno od pitalja novinara je bilo da li Amerika insistira na tome da Srbija uvede sankcije Rusiji, a Šole je rekao kako to očekuje od svih država, ali i istakao da je Srbija učinila nekoliko ključnih koraka u UN kako bi osudila ono što se sada dešava u Ukrajini.

Comments

Pročitaj još