• Početna>
  • Vesti>

Petković: Srbija je i očekivala negativan odgovor Kfora za povratak hiljadu pripadnika bezbednosnih snaga na KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za Kurir da je zahtev Srbije za povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo shodan situaciji, ali da je Kfor ipak išao svojim metodama i odbio zahtev koji je, kako je naveo, imao potporu međunarodnog sporazuma.

Petković je naglasio da je Srbija očekivala negativan odgovor, s obzirom da su zapadne sile odgovorile na zahtev i pre samog komandanta Kfora.

“Naravno da smo očekivali takav odgovor. Ne samo očekivali, već je i predsednik Vučić više puta javno rekao da će taj odgovor biti negativan. Nije bilo sumnje, tako su odgovorili i pre komadanta Kfora. To su najavljivali i mnogi koji su želeli da se predstave kao pravi komadanti Kfora, a pre svega mislim na države Zapada koje su jasno i nedvosmisleno rekle, valjda tumačeći rezoluciju 1244 onako kako oni žele, da nema osnova za povratak naše vojske i policije na prostor Kosova i Metohije”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, postupak Srbije je u skladu sa rezolucijom 1244.

“Mi smo samo uradili ono što je u skladu sa međunarodnim pravom i sa onim što piše u Rezoluciji 1244, gde smo se pozvali na jasne stavove i članove te rezoluciji, tražeći da komadant Kfora uradi samo ono što je njegova dužnost, a tamo jasno stoji da se dopusti povratak do 1.000 članova vojske i policije države Srbije”, naglasio je Petković.

Kako je dodao, Srbija je imala potporu međunarodnog sporazuma, ali je ipak Kfor, naglašava, išao svojim metodama i tako odbio zahtev povratka srpske vojske i policije.

“Nema dileme sa kim mi imamo posla i to se jasno pokazalo činjenicom da je odgovor došao na badnje veče. To vam sve govori o karakteru i nameri tog odgovora. Dakle, nije prvi put u istoriji da kada Zapad želi nešto da nam kaže da to upravo uradi na naše velike praznike. Valjda su želeli dodatno da nas ponize, iako smatram da su tako ponizili sebe jer su time, po ko zna koji put, prekršili međunarodno pravo. Nije bila odluka Kfora da li će da prihvati, jasno je pisalo u rezoluciji da dopusti. S toga su kao kiša oko Kragujevca išli govoreći da su oni ti koji imaju mandat i od Saveta bezbednosti i rezolucije 1244, da čuvaju red i mir na KiM”, rekao je Petković.

On je naglasio da su ranjeni dečak i mladić Božić proveli u bolnici u Gračanici i podsetio da mu kosovski premijer Aljbin Kurti nije dozvolio da ih poseti.

“Miloš i Stefan su hvala Bogu dobro. Oni se i dalje nalaze u Kliničko-bolničkom centru u Gračanici, nadam se da će uskoro biti pušteni kuću. Na žalost, oni su Božić dočekali u bolnici. Kao što sam i rekao neko je želeo da nam priredi krvav Božić. Ja sam želeo da ih posetim, ali Kurti mi nije to dozvolio”, rekao je Petković

Naglasio je da Kfor neće ili ne želi da čuva srpski narod iako tako tvrdi, kao i to da je zahtev Srbije i te kako shodan situaciji.

“Oni su pokušavali da izbegnu odgovornost za incidente. Pa su govorili da on nije pucao u njih, nego u zemlju. Sve to je apsolutna laž i netačnost. Pripadnik tzv. bezbednosnih kosovskih snaga puca na decu, to ne može da bude čovek. Samo hoću da kažem kako Kfor tvrdi da se brine za situaciju na severu KiM, neće da se bave ljudskim pravima i ugroženosti Srba na jugu, nego to prepuštaju kosovskim snaga koji pucaju na našu decu?! Sve vam to govori koliko su naši zahtevi bili opravdani, kada smo tražili da se naša vojska i policija vrati i da tako sačuvamo našu decu i narod jer je očigledno da Kfor to ne ume ili neće”, poručio je Petković.

Comments

Pročitaj još