• Početna>
  • Vesti>

Grnčarski radovi lica sa posebnim potrebama: Volja i želja za radom i stvaranjem

Foto: Kim

U Domu kulture „Gračanica“ je održana humanitarna izložba predmeta od gline koje su izradile osobe sa posebnim potrebama i štićenici socijalne ustanove „Kuća za omladinu“ na drugoj grnčarskoj radionici tokom novembra.

U radu grnčarske radionice je učestvovalo pet štićenika „Kuće za omladinu“. Njihovi radovi govore o potencijalu koji imaju, volji i želji da rade i stvaraju. U njihovo ime, prisutnima se obratila Sanela Ćirkić koja je prenela utiske sa radionice.

„Htela bih da kažem svima vama da smo se maksimalno potrudili u vezi ove grnčarske radionice, da sve uradimo lepo i da smo sve naučili. Svime što smo ovde uradili, dokazali smo da znamo da radimo. Volela bih da posle Nove godine održimo još jednu izložbu“, kazala je ona.

Primenjeni umetnik i grnčar Dobrivoje Furunović je otvorio ovu izložbu.

„Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa njima. Ovo je drugi put, tako da imam iskustva i u druženju i u radu. Ovde ima predmeta raznih oblika, potrebno je samo malo inspiracije. Kada su oni opušteni, onda su predmeti jako interesantni, tako da uvek ima prostora za doradu i za rad. Biće mi zadovoljstvo da radimo i treću radionicu“, rekao je predavač na grnčarskoj radionici u Gračanici.

Uz grnčarsku, održane su i psihološko-edukativne radionice i predavanja o unapređenju i razvoju lične svesti, radionice namenjene poboljšanju samopouzdanja i samopoštovanja. Psihološkinja Aleksandra Dimitrijević već drugu godinu učestvuje na ovoj radionici jer je, kako je navela, kod osoba sa posebnim potrebama i u emotivnom smislu bitan kontinuirani rad.

„Emocije su nekad i sirovine, prerađene i nedovoljno razvijene. Lepše bi bilo kada bi celo društvo imalo osvešćeni deo da oni trebaju stalno da budu uključeni u život ove omladine i da prate sve bitne stvari vezane za njih, ne samo kada ih se setimo na radionicama ili nekim specijalnim programima. Oni, na kraju, nemaju posebne potrebe, oni su sa potrebama kao i svi mi, samo imaju teškoće u rastu i razvoju“, rekla je ona.

Koordinatorka u Domu kulture „Gračanica“ Dragana Đokić je kazala je da su u toku novembra osobe sa posebnim potrebama stvarale predmete na grnčarskom točku koji su predstavljeni na današnjoj izložbi.

„Oni su jako zadovoljni, to im se sviđa. Ovo je za njih značajno jer ih uključujemo u proces rada, tu su sa nama, a sada imaju i izložbu. Njima svvakako mnogo znači izlazak iz prostorija u kojima stalno borave“, kazala je ona.

Sav prikupljen novac na izložbi grnčarskih radova osoba sa posebnim potrebama biće uplaćen korisnicima „Kuće za omladinu“ u Gračanici. Pokrovitelj radionice i izložbe grnčarskih radova je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još