Derek Šole danas u Prištini, sutra u Beogradu

Foto: KoSSev

Specijalni savetnik u Stejt departmentu, Derek Šole, posetiće ove nedelje region sa međuagencijskom delegacijom SAD-a. Boraviće na Kosovu, u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Crnoj Goru, Hrvatskoj ali i Belgiji od 11. do 17. decembra, saopštio je Stejt department.

„Ova poseta naglašava trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu regiona“, navode iz SAD-a.

Prištinski mediji javili su da će Šole posetiti Kosovo zajedno sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom. Sa druge strane, beogradski mediji su izvestili da će njih dvojica takođe zajedno posetiti Beograd.

Eskobar je zapravo već na Kosovu. On je juče posetio manastir Visoki Dečani, zajedno za zamenicom ambasadora SAD-a u Prištini Alison Grunder.

Iz Stejt department navode da će Šole od 12. do 13. decembra boraviti u Prištini gde će održati sastanke sa zvaničnicima kosovske vlade i drugim političkim predstavnicima.

„Razgovaraće se o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture“, saopšteno je.

Jedna od tema biće dijalog uz posredovanje EU za, navode iz Stejt departmenta, „postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznanje“.

Šole 13. decembra putuje u Beograd.

On će sa rukovodstvom Vlade Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije – članstvu u EU“.

„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom“, naglašavaju iz Stejt Departmenta.

Šole će 14. decembra otputovati u Sarajevo gde će se sastati sa predstavnicima institucija u ovoj zemlji. Potom odlazi u Skoplje, gde ga očekuju sastanci i sa predstavnicima vlasti ove zemlje.

Za 15. decembar planirana je poseta ovog američkog zvaničnika Podgoricu i Zagreb.

On će 16. i 17. decembra boraviti u Briselu gde  su planirani sastanci sa evropskim partnerima i saveznicima.

Najavljeni su razgovori o globalnim pitanjima koji uključuju kontinuiranu podršku Ukrajini putu pridruživanja EU i evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana, energetskoj bezbednosti i dijalogu između Beograda i Prištine.

Comments

Pročitaj još