• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Poštujte KFOR i EULEX, učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost

Foto RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vičić, večeras je u dnevniku RTS-a, nakon održane Sednice saveta za nacionalnu bezbednost govorio o trenutnoj situaciji na severu Kosova i Metohije, izjavivši da je reč o pokušaju završavanja problema na KiM u kom učestvuje Aljbin Kurti, kosovske vlasti ali i dobar deo međunarodne zajednice, koji se prave da ne vide šta je to što se dešava. Vučić je rekao da je najbolji primer za to hapšenje Dejana Pantića, za koga nakon hapšenja ne mogu ni sami da utvrde šta je to tačno za šta ga terete.

„Jedan deo međunarodne zajednice, danas me je šokirao izjavom da su barikade užasne. Barikade niko iz Beograda nije naredio, nemojte da napadate Srbiju. Jer kad se nešto desi na severu, kriva je Srbija, a kada Albanci nešto loše urade na Kosovu, onda kažu pa to je Kosovo šta se to tiče Srbije?

U svakom slučaju mi smo danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrali šta je to što mi treba da činimo. Naše je da pozovemo Albance ali i Srbe naravno na očuvanje mira i na smirivanje situacije. Ja pozivam Srbe na severu da oni budu staloženi, mirni i smireni, da ne nasedaju  na provokacije.Mi nemamo informacije da je bio napad na EULEX, ali sve jedno napadi na EULEX i na KFOR, ne smeju da se događaju.To je ono na čemu će Albanci da insistiraju da prave celu prišu jer nemaju šta drugo da pokažu svetu”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je komentarisao zajedničko saopštrenje ambasada SAD u Beogradu i Prištini i rekao da je razočaran ali je očekivao tako nešto.

On je imao jedno pitanje za američke partnere. Priznao je da su sve u pravu, ali pitanje se odnosilo na to, koji sporazum poštuje Priština? Jel to, kako je rekao, Povelja UN ili akt, jel to Rezolucija SB UN 12 44, je li to Briselski sporazum, je li to Vašingtonski sporazum? Kažite nam jedan od ovih akata koji Priština ili vi amerikanci poštujete, upitao je.

Recite nam jedan i mi ćemo se prema tome upravljati. To je akt „nama se može sve koliko hoćemo i dokle hoćemo“, jer nigde ne piše da policajci i specijalne jedinice mogu da dolaze na sever, a oni opet dolaze.

Mi smo u ovoj situaciji priterani uza zid, ovo je za mene najteži dan od kada sam predsednik Srbije i biće za mene najteža noć. Naše je da pozivamo na mir, da niko ne sme da dira pripadnike KFOR-a i EULEX-a, da pozivamo na razgovore i da pozivamo da puste nevinog čoveka kojeg su pre dva dana uhapsili.I kad kažu u toku je istraga, pitam vas šta istražujete, ašta ste vi radili na severu Kosova tog dana, šta vi imate da upadate i zauzimate prostorije opštinske izborne komisije? Gde piše da imate pravo to da radite?

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je najavio je ranije danas da će večeras uslediti upad kosovskih specijalnih jedinica, pa je upitan da i to prokomentariše.

“Imamo uveravanja iz KFOR-a iz Evrope, da oni neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata, nadamo se da će to tako proći, mi ćemo da razgovaramo sa njima, to je naš posao,učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost”, rekao je Vučić.

Mi smo preduzeli odgovarajuće mere u zaštiti naše otadžbine. U skladu sa tim izdao sam najvažnija naređenja, Savet za nacionalnu bezbednost ih je prihvatio i želim da kažem građanima da sam ponosan na naše vojnike i policajce, jer nikada do sada od kad ne postoji JNA, nismo imali ovakvu popunu, odziv i raspoloženje ljudi da se stave na raspolaganje svojoj otadžbini. Ali, pre nego što bilo kakvo naređenje dobiju osim uzbune i podizanja borbene gotovosti za upotrebu bilo čega, milion puta ćemo pokušati da sačuvamo mir i da sačuvamo sigurnost za sve naše građane.

“Hvala Kurtiju na današnjoj izjavi da sve odluke koje donosi , donosi u dogovoru sa Eulexom i Kforom, jer smo mislili da je bezobziran i da želi proterivanje Srba sa severa KiM. Dobro je da nam je ukazao nato da nije sam”, rekao je Vučić.

Srbi na KiM dok se to ne dokaže na terenu, moraju da veruju KFOR-u, jer je KFOR odlukom UN ta bezbednosna snaga koja mora da garantuje sigurnost Srbima. Nadamo se  da će tako biti, ukoliko ne bude biće nam sve jasno.

“Ceo dan sam imao razgovore sa ljudima iz Brisela i Evropske unije a general Mojsilović sa komandantom KFOR-a. Dobili smo uveravanja da neće dozvoliti “protivpravni upad“ na sever pokrajine, ali da li će se to desiti ili ne to niko ne može da vam kaže tačno. Oni imaju preobučene policijske pripadnike koji izviđaju teren. Za nas su ovo dramatični dani u kojima nemamo apsolutno nikakvu krivicu.

Naša poruka narodu na KiM je: “Poštujte EULEKS i KFOR i ukažite na to ako uočite da druga strana ubaci maskirane jedinice koje mogu da izvedu napad na EULEX i KFOR pa to pripišu Srbima, jer i ta mogućnost postoji, prema obaveštajnim agencijama koje su nam ukazale na to. Ali naš posao je da pokušamo da sačuvamo mir i sačuvaćemo mir. Mi ne idemo ni protiv koga, mi samo želimo da sačuvamo naš narod na svojim ognjištim”.

Najavio je razgovore sa Eskobarom i Lajčakom 17.decembra u Beogradu, i na kraju rekao da ćemo do tada dati sve od sebe da sačuvamo mir.

Comments

Pročitaj još