• Početna>
  • Vesti>

Komandant KFOR-a: Incidenti u Mitrovici zabrinjavajući, ne tolerišemo nasilje

Foto: Fejsbuk / KFOR

Komandant misije KFOR, general-major Anđelo Mikele Ristuća, izjavio je da su nedavni događaji u Severnoj Mitrovici zabrinjavajući, posebno sada uoči izbora. On je za RTK Prime rekao da je sav posao koji je godinama rađen na Severu u opasnosti da bude izgubljen, dok je insistirao da neće tolerisati nasilje u ovom delu Kosova.

„Naš prvi zadatak je da osiguramo slobodno kretanje na Kosovu. Opremljeni smo da se nosimo sa takvom situacijom. Ali, mi se ponašamo u skladu sa situacijom na najbolji mogući način, reagujući na svaku situaciju koja je pred nama. Ne tolerišemo nasilje. Ne možemo tolerisati nasilje i nećemo ga tolerisati“, naglasio je Ristuća.

Komandant KFOR-a je istakao da je ova vojna snaga izgrađena, obučena i opremljena sa dovoljno ljudskih kapaciteta za izvršavanje svake vrste obaveza u okviru svog mandata.

„Naravno, ako se situacija pogorša, možemo da računamo na podršku celog NATO-a i 27 država članica. Od 1999. godine KFOR je imao preko 50.000 ljudskih snaga, dok se sada, sa napredovanjem situacije, broj vojnika smanjio onoliko koliko je bezbednost poboljšana. Verujem da imamo dovoljno snaga i opreme da se suočimo sa bilo kojom situacijom. NATO je povećao naše prisustvo na terenu i spremni smo da se suočimo sa bilo kojom situacijom ako su potrebne dodatne snage, ali trenutno – ne mislim da takvi uslovi postoje“, dodao je Ristuća.

Comments

Pročitaj još