• Početna>
  • Vesti>

Obeležen Dan mitrovačke Gimnazije: Iznedrili smo generacije upornih, istrajnih i odgovornih ljudi

Foto: Radio Mitrovica sever

Prigodnim programom, Gimnazija Kosovska Mitrovica obeležila je danas svoj dan i 103 godine od osnivanja ove srednjoškolske ustanove. Obeležavanje Dana Gimnazije počelo je još pre sedam dana i u okviru aktivnosti koje su priređene tim povodom, ovi vredni učenici uz pomoć svojih profesora organizovali su niz sportskih i edukativnih radionica i takmičenja.

Centralni deo programa održan je večeras u Mitrovačkom dvoru, gde su se gimnazijalci svojim prijateljima, roditeljima i sugrađanima, predstavili u najlepšem svetlu – kroz pesmu, igru i dramski izraz.

“Ova škola je ponos ne samo nas koji tu radimo i koji smo išli u nju, već ponos celog grada. Naša škola je iznedrila puno uspešnih ljudi Pored svih poteškoća kroz koje svi mi prolazimo, u ovim vremenima, naši gimnazijalci su uvek uporni, istrajni i odgovorni. Pripreme ovog programa bile su uslovljene i bezbednosnom situacijom, pa smo imali pojačani tempo rada, ali sa gimnazijalcima koji su uvek spremni za akciju i koji uvek sa odgovornošću pristupaju svakom poslu, bilo je lako, na zadovoljstvo svih nas  i jako lepo” rekla je direktorica Gimnazije Ivana Milenković Jezdimirović.

U nastavku programa, publika je uživala u izvođenju modernizovane verzije “Pokondirene tikve” Jovana Sterije Popovića .

U holu Mitrovačkog dvova, otvorena je i izložba radova učenice Simone Dimitrijević.

Gimnazijalci sa kojima smo razgovarali kažu da su ponosni na svoju školu, koja se upisuje iz najčistije ljubavi prema nauci, novim saznanjima i koja daje dobar osnov za dalje obrazovanje.

Prethodnih dana, u Gimnaziji je povodom Dana škole bila održana tribina na temu nasilja nad ženama koju je pratila i prigodna izložba fotografija, a organizovane su i sportske aktivnosti, kao što je takmičenje u odbojci i turnir u CS:GO, za one pasivnije igrače i ljubitelje kompjuterskih igara.

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom 1919. godine. Dozvolu za rad dobila je 1915. godine, ukazom regenta Aleksandra u ime Kralja Srbije, Petra. Prvi direktor Gimnazije bio je Avram Popović. Gimnazija je 5. septembra 1933. godine pretvorena u Državnu Višu realnu gimnaziju, a 1958. dobija ime bivše streljane profesorice, italijanke Silvire Tomazini. Novu modernu zgradu sa fiskulturnom salom, dobija 1965.godine, u južnom delu grada, gde će i ostati sve do ratnih sukoba 1999. godine. Te godine,  ova ustanova se izmešta iz južnog u severni deo Mitrovice i nastavlja sa radom u zgradi Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas”.

Comments

Pročitaj još