• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: Priština i Beograd da pokažu kreativnost i fleksibilnost u dijalogu

Foto KoSSev

Američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer, rekao je za TV Kljan Kosova da delegacije Beograda i Prištine treba ozbiljno da se uključe u proces briselskog dijaloga i naglasio da obe strane moraju pokazati fleksibilnost i kreativnost kako bi se došlo do konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Hovenijer je kazao da je Vlada SAD zahvalna na dogovoru o registarskim tablicama koji su juče u Briselu postigli Beograd i Priština.

On je istakao da je prištinska vlada poslušala savete evropskih i američkih saveznika.

„Jedna obaveza kosovske vlade bila je izbeći dalju eskalaciju i preduzeti korake koji smanjuju tenzije nastale zbog preregistracije vozila, a druga obaveza je bila da se hitno pozabavi predlogom Evropske unije o normalizaciji koji je podržan od strane Francuske i Nemačke. Ovo vidimo kao veliki uspeh i korak napred. Kosovska vlada se juče angažovala na način koji je bio konstruktivan i koristan. Ovo je veoma važan korak napred za obe zemlje kada je u pitanju rad na normalizaciji odnosa“, objasnio je Hovenijer.

Američki diplomata je rekao da Beograd i Priština treba ozbiljno da se uključe u proces dijaloga u Briselu i naglasio da obe strane moraju pokazati fleksibilnost i kreativnost kako bi se došlo do konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

„Evropska unija kao posrednik će pomoći u definisanju dnevnog reda u saradnji sa obema stranama“, dodao je Hovenijer.

Kazao je da je svestan toga da postoje tenzije u odnosima Beograda i Prištine.

Naglasio je da Sjedinjene Države pružaju podršku dijalogu koji se vodi u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

„SAD žele da taj proces napreduje. Radimo sa obema stranama kako bismo ga unapredili“, poručio je Hovenijer.

Comments

Pročitaj još