• Početna>
  • Vesti>

Predsednici Srbije i Azerbejdžana Vučić i Alijev: Veže nas prijateljstvo i strateško partnerstvo

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u zvaničnu posetu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, sa kojima je razgovarao o svim važnim temama, među kojima su saradnja u oblasti energetike i produbljivanje partnerstva.

Potpisano sedam bilateralnih dokumenata. Azerbejdžan je pouzdan partner Srbije, a dve zemlje nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i podržavaju se u međunarodnim organizacijama, rekao je Vučić.

Uzajamna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu jasna i neće se menjati ni ubuduće, istakao je Alijev poručivši: “Naše prijateljstvo će biti večno”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o svim važnim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti energetike, ističući da se današnjim sporazumima saradnja dve zemlje podiže na novi nivo.

“Razgovarali smo o svim važnim stvarima, kako da sarađujemo u oblasti energetike, jer je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa”, rekao je Vučić.

Naveo je da će za sedam do 10 godina Azerbejdžan izvoziti više od 35 milijardi kubnih metara, a da je danas izvoz 22 milijardi kubnih metara gasa, od čega polovina ide u evropske zemlje.

Predsednik je dodao da se radi na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske, kako bi mogla da se obezbedi značajna količina gasa iz Bakua.

“Razgovarali smo i o transmisiji električne energije, a razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi o podvodnom kablu ispod Crnog mora, kojim bi obezbedili energetsku bezbednost”, rekao je Vučić dodajući da će se s tim u vezi razgovarati sa Rumunijom ili Mađarskom.

Naveo je da će nam u narednom periodu biti neophodna veća energetska bezbednost, da rastu potrebe privrede ali i domaćinstava, te da je posebno zahvalan Alijevu što to razume.

Vučić je rekao da su danas potpisani važni sporazumi i dodao da će u narednih 20 dana, sa nekoliko ministara, otići u nezvaničnu, ali radnu posetu Bakuu.

“Da razgovaramo o nekoliko strahovito važnih tema za nas… Da strateško partnerstvo produbimo i veoma konkretnim sporazumima”, rekao je Vučić.

Poručio je da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, pre svega da nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i da jedna drugu pomažu u međunarodnim institucijama i organizacijama, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane na poretku UN.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev naveo je da potpisana dokumenta predstavljaju pravni osnov za odnose dve zemlje.

“Mi jesmo strateški partneri u pravom smislu te reči sa obzirom na to da uspešno sarađujemo u brojnim oblastima i postoje strateški ciljevi te naše saradnje”, rekao je Alijev.

Dodao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o brojnim temama.

“Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, regionalnim pitanjima  i pitanjima koja su na međunarodnoj agendi. Kao što je moj prijatelj Aleksandar spomenuo, mi smo razgovarali o energetici i nastavićemo te razgovore o prirodnom gasu, struji i zaista postoje nove mogućnosti i prilike za saradnju”, rekao je predsednik Azerbejdžana.

Ukazao je da Azerjbedžan ima bogate gasne resurse, koji, kako kaže, igraju važnu ulogu u energetskoj bezbednosti mnogih zemalja.

“A naša uloga će da raste, a mi ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama na prvom mestu, ne samo kad je reč o energetici već u svim oblastima”, naveo je Alijev. 

Ukazao je da su se Srbija i Azerbejdžan uvek međusobno podržavali u međunarodnoj areni.

“Kao što je i predsednik Vučić pomenuo teritorijalni integritet i suverenitet naših zemalja su uvek uzajamno podržavani i taj stav je jasan i on se neće menjati ni ubuduće”, rekao je predsednik Azerbejdžana.

Ukazao je da je danas napravljena agenda za godine koje predstoje i dodao da će biti više susreta između njega i predsednika Srbije.

Comments

Pročitaj još