• Početna>
  • Vesti>

Stano: EU nije odustala od predloga za normalizaciju odnosa

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da EU nije odustala od prvobitnog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, podržanog od Nemačke, Fransuske i Sjedinjenih Američkih Država.

“Netačne su bilo kakve tvrdnje da EU odustaje od svog predloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD. EU nastavlja da u potpunosti stoji iza ovog predloga i ohrabruje strane da se dogovore za tekst i čim budu spremni pokažu međunarodnoj zajednici da su u stanju da donesu evropska rešenja” rekao je Stano.

On je istakao da je sada ključno da Beograd i Priština izbegnu eskalaciju, što zahteva hitnu akciju obe strane – Priština da ne počne da izriče kazne, a Beograd da ne izdaje nove tablice KM.

“Ne može biti pregovora o normalizaciji odnosa uz pretnju nasiljem” poručio je on.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je danas posle sastanka u Briselu sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izneo tvrdnju da je Borelj odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Kurti tvrdi da je Borelj danas tokom razgovora “odustao od 23. marta 2023. godine kao”, kako dalje tvrdi, “konačnog datuma dogovorenog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”.

“Danas sa žaljenjem kažem da je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa. Kažem to sa žaljenjem, jer su oni sami predložili mart 2023” rekao je Kurti.

Comments

Pročitaj još