Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Foto: Radio Goraždevac

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Sv. Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije o. Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana. Za pevnicom su pevali prizrenski bogoslovi. Liturgiji je prisustvovalo stotinak vernika iz raznih delova Kosova i Metohije.

Otac Prokopije je osveštao slavski kolač koji je prineo iguman Mihajlo sa manastirskim bratstvom.

Posle liturgije je priređena trpeza ljubavi za sve prisutne. Slavu su uveličali pesmom članovi ansambla Fenečki Biseri.

Otac Mihajlo je za trpezom održao zdravicu u kojoj se zahvalio prisutnima što su uveličali slavu.

„Oci, braćo, sestre, deco, hvala vam što ste došli. Imali smo juče stvarno jedan divan dan, hirotoniju našeg brata i sabrata igumana Ilariona Draganačkog u Beogradu. Stvarno je bilo svečano i lepo osetila se velika blagodat i blagoslov Božiji i radujemo se zbog toga. Evo nas, i ako smo juče bili u prestonici, danas smo u ovoj našoj staroj Prizrenskoj prestonici Dušanovoj. Da nas Gospod blagoslovi i Arhangel Mihailo i sve nebeske sile jer se danas slavi sabor Svetih Arhangela. Da nas čuvaju ovde gde smo sabrani i okupljeni blagoslovom Božijim i da ste srećni i blagosloveni u sve dane života svoga“- blagoslovio je prisutne vernike iguman manastira Arhimandrit Mihailo.

Manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena je zadužbina Cara Dušana Silnog Nemanjića, sagrađen je u 14. veku. Saborni hram je porušen do temelja 1616. godine od strane Osmanlija, ali se i pored svih stradanja kroz vekove održao do današnjeg dana.

Comments

Pročitaj još