• Početna>
  • Vesti>

Kosovski MUP: Od 22. novembra počinje izricanje novčanih kazni vlasnicima vozila sa srpskim oznakama gradova na KiM

Foto: Tele1.info

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će od utorka, 22. novembra, početi sa izricanjem novčanih kazni vozačima koji upravljaju vozilima sa srpskim registarskim oznakama izdatim za gradove na Kosovu i Metohiji.

Do tada će se, kako se navodi u saopštenju, nastaviti sa izricanjem opomene onima koji upravljaju takvim vozilima, a u skladu sa odlukom kosovske Vlade, od 1. novembra, uz uputstvo da se obrate Centru za registraciju vozila. Prema podacima kosovskog MUP-a, do danas je izrečeno oko 1.740 opomena.

Opomene se izriču vlasnicima vozila sa registarskim oznakama PR, KM, PZ, GL, UR, PE i ĐA i od njih se zahteva da vozila preregistruju na RKS registarske oznake.

“Odlukom, izricanje opomene će se nastaviti do 21 novembra, a nakon ovog datuma od 22. novembra do 21. januara 2023 godine, za sve vlasnike vozila koja se kreću na teritoriji Republike Kosova sa ovakvim nelegalnim registarskim tablicama, prema zvaničnoj odluci, Policija Kosova će početi sa sprovođenjem kažnjavanja novčanom kaznom u skladu sa zakonima na snazi. Policija Kosova je kontinuirano pratila i procenjivala dešavanja u zemlji davajući stručne procene u skladu sa kojima je preduzela neophodne, razumne i zakonske mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova” navedeno je u saopštenju.

Ova odluka Prištine prouzrokovala je podizanje tenzija i krizu na severu Kosova gde su Srbi u znak neslaganja i protesta, istupili iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju koja bi ove odluke trebalo da sprovodi.

Tim povodom, nakon izuzetno jakih diplomatskih aktivnosti visokih predstavnika SAD-a i Evropske unije, sutra u 8h, u Briselu će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, kako bi, uz posredovanje EU, pokušali da iznađu način da se kriza prevaziđe.

Pored povlačenja odluke o izricanju kazni zbog registarskih oznaka, srpski politički predstavnici sa severa Kosova su kao uslov za prevazilaženje krize, izneli i zahtev da se bez odlaganja počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom.

Comments

Pročitaj još