• Početna>
  • Vesti>

Crveni krst Srbije održao obuku sportskih radnika u okviru kampanje “Život u tvojim rukama”

Foto: Crveni krst Srbije

Stručni tim Crvenog krsta Srbije je u okviru kampanje “Život u tvojim rukama” održao obuku sportskih radnika različitih saveza sportova Kosova i Metohije.

Obuka je održana u prostorijama Edukativnog centra Crvenog krsta Kosova i Metohije “Dragiša Murganić” u Zubinom Potoku.

Događaju su prisustvovali predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, Nenad Joksimović, predsednik Crvenog krsta Kosova i Metohije, Vojin Drobnjaković, sekretar CK KiM, predsednik Sportskog saveza KiM Goran Kovač i dr Miljana Nikolić iz KBC Kosovska Mitrovica.

Predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović istakao je značaj poznavanja mera prve pomoći prilikom naglog srčanog zastoja, budući da je on sve češći kako na sportskim terenima, tako i u svakodnevnim životnim situacijama.

On je istakao da je tek četvrtina ljudi spremna da pomogne ukoliko se nađe na mestu nesreće, a da upravo od njih zavisi život osobe koja je doživela srčani zastoj. Podsetio je da kampanja “Život u tvojim rukama” ima za cilj da obuči što šire građanstvo u merama oživljavanja i približi im upotrebu spoljašnjeg automatskog defibriltora kako bi se smanjio smrtni ishod kod ovog životno ugrožavajućeg stanja koje zahteva hitnu intervenciju.

Prema rečima Radovanovića, za godinu dana koliko traje kampanja, preko 200 sportskih radnika, trenera, specijalista sportske medicine, ali i predstavnika medija, savladalo je veštine koje se uče na obuci i spremno je da svoja znanja prenese dalje, kao i da spase život, ako se za to ukaže potreba.

Predsednik Sportskog saveza Kosova i Metohije Goran Kovač je naglasio da se tokom svoje sportske karijere sretao sa velikim problemima na terenu i izrazio zadovoljstvo što su sportski radnici Kosova i Metohije u ovim teškim vremenima imali mogućnost da nauče mere prve pomoći.

Miljana Nikolić prisutnima je objasnila važnost pomoći u okviru “zlatnih tri minuta” nakon akutnog srčnog zastoja, dok je još uvek moguće sačuvati moždane funkcije i spasiti život, a visoki predstavnici CK KiM zahvalili su se timu CKS na održanoj obuci.

Ovo je bio prvi put da se kampanja “Život u tvojim rukama”, kojoj je cilj da obuči što veći broj građana kako da pomognu prilikom naglog srčanog zastoja, predstavi na teritriji Kosova i Metohije.

Polaznici obuke naučili su danas mere oživljavanja koje u kritičnim trenucima srčanog zastoja spasavaju život.

Comments

Pročitaj još