• Početna>
  • Vesti>

„Albanian Post“ : Načelno postignut dogovor o deeskalaciji, Bisljimi kaže razgovor samo o „opcijama za uspešnu konverziju ilegalnih u legalne tablice“

Foto: Tviter, Miroslav Lajčak

U jeku tenzija i krizne diplomatije o kojoj je juče govorio i Žozep Borelj, pojedini mediji na albanskom objavljuju non pejpere, ali i navodna ekskluzivna saznanja da je načelno postignut dogovor o deeskalaciji.

Tako Albanian Post tvrdi da će strane u petak, 18. novembra, istupiti u javnost i izneti detalje, odnosno zvanično potvrditi dogovor.

Ovaj portal koji već mesecima unazad objavljuje navodne non pejpere i dokumenta u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine, javlja da je kosovska strana navodno pristala da odloži odluku o registarskim tablicama ali uz garancije svojih partnera – SAD i EU.

Nije objašnjeno i kojih, ali se zna da je srpska strana do sada insistirala na tome ili da ne uklanja KM tablice, ili da se vrate tzv. statusno neutralne – KS, što Priština odbija.

Isti portal je još 9. novembra imao navodni uvid u predlog dogovora od tri tačke kojima bi se smanjile napetosti na terenu.

„Obe strane da potvrde svoju privrženost francusko-nemačkom planu i da se obe strane vrate pregovorima“, navodno je prva tačka, dok je u drugoj, navodno predložen izričit zahtev Vladi Srbije:

„Srbija je saglasna da se o zahtevu za Zajednicu opština sa srpskom većinom razgovara samo u okviru celine francusko-nemačkog plana – odnosno kao deo ukupne strukture plana“.

Treća tačka tiče se zahteva za Kosovo: „Kosovo je saglasno da ublaži mere u vezi sa pitanjem registarskih tablica“, navodi se u predlogu.

Nema potvrde ni sa jedne strane da je ovo tačna vest.

U Briselu je u prethodna dva dana boravio šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi, dok evropski šef diplomatije najavljuje i mogućnost sastanka lidera na visokom političkom nivou.

I dok evropski izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak večeras, nakon sastanka sa Bisljimijem, ponavlja Boreljeve reči da su eskalacija i nasilje neprihvatljivi, te da se hitno mora pronaći rešenje, Bisljimi se i dalje drži poruka o „konačnom ishodu“ dijaloga.

Naglasio je „važnost fokusiranja na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, te, „zainteresovanost Kosova da nastavi sa redovnim sastancima u Briselu o elementima sveobuhvatne normalizacije usredsređene na uzajamno priznavanje“.

„Ne treba dozvoliti bilo kakvo namerno ometanje razgovora o punoj normalizaciji kroz akcije koje imaju za cilj eskalacije na terenu. Kosovo ostaje posvećeno principijelnom dijalogu, jer smo zainteresovani za izgradnju dobrih odnosa sa svim našim susedima“, poručio je.

Što se tablica tiče, potvrdio je samo to da se razgovaralo o „opcijama za uspešnu konverziju svih nelegalnih registarskih tablica u legalne“.

Sa srpske strane se još niko ne oglašava u vezi sa mogućom agendom u Briselu.

Na terenu je najveća kriza još od 2013. godine, ocenio je juče Borelj, naglašavajući i to da se ne sme dočekati 21. novembar bez dogovora.

Tada će kosovske vlasti, ukoliko ne promene odluku o faznom uklanjanju srpskih tablica do 21. aprila i registraciji ovih vozila na RKS, da započnu sa drugom fazom. Nakon tronedeljnih opomena, planiraju da započnu kažnjavanje vozača koji upravljaju ovakvim vozilima, sa po 150 evra. 

Comments

Pročitaj još